Kartan visar medelinomst, medellivslängd och skolresultat för Göteborgs stadsdelar. Foto: SVT

Så ser det ut där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Nio års skillnad i livslängd och över en halv miljon i inkomstskillnad och klyftorna mellan olika grupper i Göteborg ökar. Det visar kommunens kartläggning.

Skillnaderna i livsvillkor och hälsa i Göteborg ska minska, det är ett av de politiska målen i stadens budget. Men de senaste tjugo åren har skillnaden mellan olika göteborgares livsvillkor istället blivit större och större.

För att utreda skillnaderna har social resursförvaltning kartlagt läget i staden. Den 27 januari ska resultatet presenteras i sin helhet, men redan nu skvallrar delrapporten om att staden står inför stora utmaningar om klyftorna ska minska.

Ojämlika levnadsvillkor i Göteborg

Kraftigt ökande inkomstklyftor

Både vad det gäller medellivslängden och de ekonomiska förutsättningarna har skillnaderna blivit större. Tydligast illustreras det kanske av medelinkomsten.

Redan 1992 var medelinkomsten högst i Långedrag, då tjänade man drygt dubbelt så mycket där som i stadens mest utsatta områden. Nästan tjugo år senare var skillnaden betydligt större. 2011 tjänade en boende i Långedrag fem gånger så mycket som en som bor i Östra Bergsjön. 

De fattigaste halkar efter

Och den kraftiga ökningen av inkomstklyftan mellan de fattigaste och rikaste i staden beror inte bara på att de rikaste har fått mer pengar i plånboken.

Under samma period som medelinkomsten har ökat med 314 000 kronor i Långedrag, har den sjunkit med 10 000 kronor för det område med lägst medelinkomst, som idag är Östra Bergsjön.

Ska mäta var tredje år

Men skillnaderna finns inte bara mellan olika områden. En faktor som påverkar både hur du mår och hur mycket du kommer att tjäna i livet är utbildning. De med lång utbildning både mår bättre och tjänar mer än de med kort utbildning.

Nu planerar kommunen att följa utvecklingen med nya mätningar var tredje år framöver.

Hur det går i skolan och hur gammal du blir skiljer sig också mycket mellan stadsdelarna. På kartan kan du se hur många som har godkänt i samtliga ämnen i årskurs nio, medellivslängden och hur mycket person tjänar i snitt i din stadsdel.  

Här nedanför kan ni ladda ner en högupplöst version av grafiken, för att se hur det ser ut i just ditt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlika levnadsvillkor i Göteborg

Mer i ämnet