Nicklas Bergman höll en föreläsning om teknikens roll i framtiden. Foto: SVT

Så ser världen ut 2050

Uppdaterad
Publicerad

På framtidsmässan i Göteborg under tisdagen var innovation och klimatomställning i fokus. Entreprenören Nicklas Bergman föreläste om hur tekniken formar framtiden.

Under tisdagen anordnade Västra Götalandsregionen mässan Framtid Västra Götaland, en sorts årlig framtidsmässa. Temat för i år var hur innovationer ska leda till omställning och konkurrenskraft. Tekniken blir en allt större del av det moderna samhället, men samtidigt blir forskarnas larm om klimatkrisen allt värre.

På plats och föreläste var teknikentreprenören Nicklas Bergman. Med sin långa erfarenhet i teknikbranschen gav han en bild av hur framtiden formas av tekniken.

Nicklas Bergman berättade om fem stycken megatrender i samhället:

  1. Vi lever allt längre.
  2. En tydlig skiftning av den ekonomiska makten österut mot Asien.
  3. Miljöutmaningen.
  4. Globalisering.
  5. Den allt snabbare teknikutvecklingen.

Han tror att tekniken kommer att förändra samhället i grunden. Artificiell intelligens, hållbara energilösningar, genetisk modifikation och teknik som stärker människan utanpå och inuti kroppen är några avflera områden som han tror kommer att påverka stort.

I klippet ovan kan du höra honom ge sin vision om hur världen ser ut runt år 2050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.