Första minutrarna i vattnet kan vara avgörande för utgången Foto: Holger Ellgaard [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Så ska du agera vid sjönöd

Uppdaterad
Publicerad

Hamnar du i sjönöd så finns det några saker som kan vara skillnaden mellan liv och dö.

– När jag kom in i helikoptern var jag så glad att tårarna rann, sa Helene Johansson till SVT Nyheter Väst efter att hon legat i vattnet i över timme efter att hennes båt sjunkit.

För Helene och hennes man Reino Vargeng slutade allt väl, men att hamna i sjönöd kan snabbt bli en fråga om liv och död. Därför finns det några saker man bör tänka på för att utfallet ska bli så bra som möjligt. Och som i övriga livet så handlar det mycket om förberedelser.

– Om man ska ut, antingen själv eller med vänner, så ska man alltid säga till anhöriga. Det är bra om folk vet om ens färdplan och när man ska vara tillbaka. Då kan de larma ifall tiden inte följs, säger Emma Forseth, pressansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Larma själv

Väl ute till havs finns det två saker som kan vara helt avgörande:

* Ha flytväst. Helst en med reflexer eller i en stark färg som lätt syns om du hamnar i vattnet. Här kan till exempel en flytväst i mörkblått eller svart vara problematiskt.

*Ha din mobiltelefon med dig i ett vattentätt fodral. Då kan du larma även när du har hamnat i vattnet.

– Om du hamnat i vattnet så har du ett par minuter innan händerna blir för kalla och finmotoriken blir sämre. Därför bör du larma så fort du kan och se till att flytvästen sitter, säger Emma Forseth och fortsätter:

– Stanna vid båten. Det är mycket enklare att hitta en båt och en människa, än bara en människa.

Tid är liv

Den allra första minuten i vattnet är väldigt avgörande för hur utgången kan bli. Den som kan larma själv och snabbt har större chans att klara sig, och det handlar om att kunna bemästra havet.

– Det tar ungefär en minut att få koll på andningen. Det vanligaste är att man flåsar i sig i vattnet för att det är så kallt. Så det viktiga är att kontrollera andningen, annars riskerar man att drunkna med en gång, säger Mikael Hinnerson som jobbar med sjösäkerhet på Sjöräddningssällskapet och fortsätter:

– Det är speciellt farligt nu i början på säsongen. Det kan vara väldigt varmt ute, upp till 30 grader, men det är fortfarande bara 8-10 grader i vattnet. Man har inte riktigt respekt för kölden och kanske sitter på båten med en t-shirt bara. Hamnar man i vattnet blir det snabbt förlamande kallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.