Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren Ann Larsson på Tjärnö marina laboratorium försöker återskapa korallrev längs bohuskusten Foto: SVT / Susanna Strömberg, Tjärnö marina laboratorium

Så ska forskarna rädda de bohuslänska korallreven

Uppdaterad
Publicerad

Korallrev längs bohuskusten har försvunnit på flera platser. Nu ska forskare på Tjärnö marina laboratorium återskapa rev som försvunnit.

– Det är ett viktigt ekosystem, det är som en skog på havets botten där många andra arter gömmer sig, säger Ann Larsson, forskningsledare vid Tjärnö marina laboratorium.

Enligt Ann Larsson har man har hittat 1300 olika arter som lever i och kring rev av ögonkorall. Utan dessa rev menar Ann Larsson att det skulle finnas både färre individer och lägre biologisk mångfald. 

Att få just ögonkorallen Lophelia pertusa att fästa på havets botten är en nyckel forskarna nu söker. De testar olika strukturer på material, de testar hastighet på strömmande vatten och de är hoppfulla att hitta en lösning.

I sex år ska projektet pågå och de har fem år kvar att hitta en lösning.

– Orsaken till att korallreven försvunnit är ju i mycket antropogen (effekter som kan härledas till mänsklig aktivitet red.anm), förändringar i miljön, trålning. Som det är nu finns inga utstickande strukturer för larven att sätta sig fast på. Gör vi ingenting har de väldigt svårt att komma tillbaks på samma plats, säger Ann Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer