Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP) presenterade budgeten för Göteborg 2024 på tisdagen. Se dem i videon. Foto: SVT

Gamla besparingar ska betala välfärden i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Välfärd, trygghet och hållbarhet var ledorden när det rödgröna styret presenterade sin budget för 2024 på en pressträff på tisdagen. Oppositionen är kritisk.

– Budgeten är i det närmaste kliniskt ren på förslag som skulle göra skillnad inom alla dessa områden, uppger Axel Josefson (M) i ett uttalande.

Ekonomin i Göteborg har varit hårt pressad och det har bland annat drabbat skolor. Men styret aviserar ingen skattehöjning 2024 – däremot utesluter man inte det framåt.

– Flera kommuner kan behöva höja skatten om regeringens fortsätter skära ned på kommunerna, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg vid pressträffen.

Gamla besparingar används

Kommunen kommer också att ta 571 miljoner från det som kallas resultatutjämningsreserven, alltså pengar som sparats från tidigare år. Man kommer även göra höga uttag ur de kommunala bolagen.

– Jag vill understryka att det här är krisåtgärder, men det är inte hållbart i längden, säger Jonas Attenius.

Nya uppdrag för skolan som till exempel gratis mensskydd i skolan får kritik från Liberalerna.

– Det viktigaste är att barnen går ut med fullgoda betyg, att man har lugn och trygg skola, att det finns lärare, säger Ann Catrine Fogelgren (L), ledamot kommunfullmäktige.

Speciella zoner för kultur

Den senaste tidens diskussion om höga ljud från nattklubbar hanteras också med ett nytt grepp:

– Vi vill skapa fler kulturljudszoner – istället för att stänga klubbar vill vi skapa nya möjligheter för kultur- och nattlivet. Det kan göra Göteborg roligare och mer spännande, säger Karin Pleijel (MP).

En miljard mot skyfall

Man var också tydlig med att miljömålen ligger kvar i Göteborg och man kommer att investera en miljard under en tioårsperiod för att säkra staden mot skyfall.

– Vi har inte råd att låta bli när Gävle drabbades kostade det mellan en halv och en miljard, säger Karin Pleijel.

Moderaternas Axel Josefson, tidigare kommunstyrelsens ordförande, är missnöjd med budgeten.

– Alltför många elever går ut skolan utan fullständiga betyg. Här saknar vänsterstyrets budget lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.