• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

En av Göteborgs fimpomater som finns placerad i Brunnsparken. Foto: SVT/TT

Så ska rökarna sluta slänga fimpar på marken

Uppdaterad
Publicerad
I Göteborg uppmanas rökarna att rösta i så kallade fimpomater med hjälp av sina fimpar. Över 70 procent av allt skräp som slängs på gatorna i staden är nämligen fimpar. Det vill kommunen nu sätta stopp för.

Stefan Risendal är projektledare i den kommunala plattformen Trygg vacker stad som håller i projektet.

– Kan vi få bort fimparna från gatorna kommer Göteborg kännas mycket renare och trevligare, säger han.

Fimpomaterna innehåller olika frågor som rökarna kan ta ställning till genom att lägga sin fimp i ett av alternativen.

– Det är en rolig grej. Vi närmar oss rökarna på ett schysst sätt, tycker jag. Samtidigt som de får rösta i en fråga så får vi dem att slänga fimpen i en askkopp.

Placeras ut där det finns mest skräp

Totalt kommer det att sättas ut 30 fimpomater på olika ställen i Göteborg. Idag finns några av dem utplacerade på bland annat Korsvägen, Brunnsparken och vid Andra långgatan.  Det är tänkt att de ska flyttas runt beroende på var det förekommer mest nedskräpning.

– Vi ska se om det blir någon förbättring. I sommar kommer vi däremot inte göra någon mätning på hur mycket skräpet har minskat för de mätningarna är väldigt svåra att göra. Istället ska vi prata med göteborgarna för att se hur de tagit till sig kampanjen, säger Stefan Risendal.

Ska kläs i pridefärger

Under kulturkalaset ska fimpomaterna kläs i pridefärger och innehålla frågor som är kopplade till pride. Nästa steg är att sätta upp 200-300 affischer runt om i Göteborg tillsammans med askkoppar. Det kommer ske mellan vecka åtta och nio.

Sparar ni in några pengar på att skaffa fimpomater jämfört med vad det kostar att städa upp fimparna?

– Ja, det tror jag. En fimpomat kostar 3.500 kronor. Det är småpengar när det kommer till gaturenhållningen i det stora hela.

SVT rapporterade · Tyck till om fimpomaten!

14.44
Tveksamt om de TJÄNAR några pengar
Sparar, ska det ju så klart stå. Vi har ändrat.
15.13
Kul idé, gör nog också lite nytta. Helst skulle nedskräpningsförbudet gälla fimpar med. Då får man ha en fimp-Lisa/Lasse som bötfäller direkt eller påbud att plocka 10 till 50 gamla fimpar från andra.
18.30
Vad tycker du om idén med fimpomaterna? Tyck till - skriv din kommentar!
18.39
Fint initiativ. Hundvalpar, små barn kan ta skada av alla fimpar....och så ser det så äckligt ut!
19.36
Mycket kreativt. Ger säkert någon effekt, men vet inte i hur stor utsträckning.
19.36
Gamification är en underbar idé. Det gäller bara att hålla intresset uppe.
19.37
Kanon! Är själv rökare, men har ingen som helst förståelse för hur man bara kan släppa en fimp på marken, som f.ö. tar 5 år att brytas ned med gifter och allt. Förstår f.ö. inte hur man överhuvudtaget kan slänga någonting på marken. Har man orkat ha det med sig, orkar man slänga det i därför avsedda kärl.
21.07
Tack för era kommentarer! Nu avslutar vi chatten för denna gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer