I Essunga får man – men inte i Lidköping! Foto: SVT

Här får du varken röka eller snusa på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s kartläggning har 41 av Västra Götalands 49 kommuner infört rökförbud för anställda under arbetstid. Essunga och Mellerud har dessutom beslutat att införa snusförbud för alla anställda.

Beslutet om att införa tobaksfri arbetstid, där alltså både snus och rökning ingår, fattades 2009 i Essunga kommun. Maria Malmberg (C), folkhälsorådets ordförande i Essunga, var själv inte med och fattade beslutet men tycker att det är bra.

Ett argument för beslutet är att de kommunanställda ska vara förebilder för Essungas barn och ungdomar.

– Resonemanget 2009 var att snus är beroendeframkallande precis som rökning. Jag tycker det är bra att vi visar våra ungdomar att även om man är medarbete så ska det vara samma regler för alla, säger Maria Malmberg (C).

Även om medarbetaren inte har någon kontakt med ungdomar i sitt yrke?

– Ja, absolut. Vi kan inte säga en sak till ungdomarna och låta de vuxna göra något annat.

Färre kommuner med snusförbud

Även Mellerud har nyligen fattat ett beslut om att införa ett snusförbud för alla kommunanställda. Ytterligare tre kommuner i länet, Bengtsfors, Åmål och Töreboda, har beslutat om att ha snusförbud inom vissa verksamheter.

I Lidköpings kommun finns inget generellt rök- eller snusförbud. Frågan har tagits upp i kommunfullmäktige 2016 men skickades tillbaka till kommunstyrelsen för vidare utredning.

Diskussionen i fullmäktige handlade bland annat om hur regleringen ska skötas, hur förbudet ska kontrolleras och vad som händer om en anställd bryter mot förbudet.

– Med tanke på att frågan nyligen var hanterad ligger den lite på bordet. Vi avvaktar och ser vad som händer runt om i samhället med anledning av de nya regler som föreslås för restaurangmiljöer, säger Jonas Sundström (S), kommunstyrelsens ordförande i Lidköping.

Ofta okej att röka på lunchen

I många av de kommuner som infört rökförbud är det däremot tillåtet att röka på lunchrasten eftersom den inte räknas som arbetstid. Det finns däremot skillnader i hur kommunerna agerar om någon bryter mot förbudet. I flera fall blir påföljden ett samtal med närmaste chef medan andra kommuner inte har några påföljder alls.

Många kommuner erbjuder hjälp med avvänjning både mot rökning och snusning för de anställda som vill ha det.

Enligt tobakslagen är det förbjudet att röka i vissa offentliga miljöer, som skolor, hälso- och sjukvårdslokaler och kollektivtrafik.

SVT rapporterade · Vad tycker du om rökförbud på jobbet?

07.00
God morgon! Här kan du tycka till om rökförbud. Vad tycker du?
07.00
Bra
07.00
gud så löjligt,kan knappt hålla mig för skratt icke rökare som emigrerat
toppen!
07.05
Rökförbud är jättebra. Tobaksrökning är totalt onödigt och förpestar luften för oss andra.
07.08
Mycket bra eftersom röklukt är störande. Vid ytterdörrar till offentliga byggnader det är rökförbud men många röker ändå. Samma problem med snusare; det spottas snusar överallt t ex i skolor och ishallar. Tomma snusburkar kastas ute på gator och torg. Snus borde förbjudas även i Sverige.
07.19
ELSIGG DÅ
Just det har vi inte kontrollerat, men i Essunga kommun är rök och snusförbudet bland annat till för att de vuxna ska vara förebilder för barn och unga, så sannolikt är elcigaretter inte tillåtna där.
07.19
Jag tror vi alla skulle må bättre av att slappna av lite. Då menar jag, i klartext: färre förbud.
07.20
Jättebra med rökförbud på jobbet. Gärna på alla perronger, hållplatser och andra liknande ställen också. Men snälla SVT-journalist som skrivit artikeln, använd korrekt svenska, skriv inte "I många av dem kommuner"...
😣😨
Hej Sylvia! Dåligt korrläst av oss. Vi ändrar bums. :)
07.41
Helt ok med rökförbud , men ingen rim och
reson med snusförbud . Vad är det för skillnad med nikotintuggummi/nikotinprilla
och portionssnus förutom pris och hyckleri ?
Hur tänker du kring Essunga kommuns resonemang om att kommunanställda ska vara förebilder för barn och ungdomar?
08.07
Jag kan köpa det, om man även förbjuder nikotintuggummi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer