”Vi går igenom alla överklaganden för att se vad vi kan göra här och nu”, säger Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen. Foto: SVT

650 föräldrar har överklagat skolplaceringen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett misslyckande som måste åtgärdas. Så säger politikerna om skolvalet i Göteborgs stad som i vissa fall inneburit att elever får resa orimligt långt för att komma till skolan. Nu kan det bli aktuellt att öppna fler skolplatser.

I klippet ovan berättar Nils Kaiser på grundskoleförvaltningen mer om hur staden ska åtgärda problemen.

I torsdags kunde SVT Nyheter Väst berätta om Rebecca och Simon Linquists 12-åriga son Harry, som hade fått beskedet att han skulle bli placerad i en skola som ligger 45 minuter bort med bussen. Flera föräldrar har reagerat på att deras barn har blivit placerade långt borta från hemmet och politiker från båda blocken kallar det hela ett misslyckande.

Skolvalet i Göteborg

Frågan är hur det ska lösas i praktiken. Grundproblemet är att det bor många barn i områden där skolplatserna inte räcker till. I stadsdelssystemet hade man rätt att få en skolplacering inom sin stadsdel. Sedan två år utgör istället hela Göteborg ett område och antagningarna till skolan styrs centralt.

Kan behöva öppna platser

Än så länge har ungefär 650 överklaganden kommit in till förvaltningen där föräldrar är missnöjda med deras barns placering. Förra året kom det in runt 500 överklaganden.

– Vi går igenom alla överklaganden för att se vad vi kan göra här och nu. Det kan handla om att öppna fler skolplatser i stan, säger Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Göteborg

Mer i ämnet