Annemarie Hultberg ger råd inför att komma tillbaka från semestern. Foto: SVT/TT

Så slipper du jobbstressen efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar semestern ta slut för de flesta, och det är många som känner ångest över att komma tillbaka till sina arbetsplatser. Men det finns tips för den som tycker det ska bli jobbigt.

Många människor har svårt för övergången mellan att ha varvat ner och att sedan varva upp igen. Det gör att många känner sig stressade inför jobbstarten efter semestern.

– Det är inte konstigt egentligen. Det ska man tillåta sig att det man kan känna så, säger Annemarie Hultberg hälsovetare och utvecklingsledare vid institutionen för stressmedicin.

Tipsen för den som börjar arbetet efter semestern är att börja mer försiktigt.

– Man ska inte börja med att beta av hela mejlkorgen direkt och tänka ”åh alla dessa mejl, nu måste jag ta hand om det här direkt”. Utan ta lite i taget, säger Annemarie Hultberg.

Återhämtning viktigt

Det är viktigt att hitta tider för återhämtning. Men enligt hälsovetare Annemarie Hultberg är det kanske inte en vilostund på soffan som behövs för att koppla av från jobbet, utan snarare fysisk aktivitet.

– Ofta är det att man gör någonting annat än man brukar, och att det är någonting som man upplever som lustfyllt. Fysisk aktivitet är oerhört återhämtande, säger hon.

Bra tid för förändring

Men även om det kan vara jobbigt att gå till jobbet första dagen efter semestern, så är många utvilade inför arbetet. Annemarie Hultberg förklarar att det är kring denna tid som det är mest lämpligt att börja förändra på sin arbetsplats.

– Många har möjlighet att reflektera under semestern och kommer på nya idéer när de kommer tillbaka. Om du då inte tvingar dig själv att springa i 100 kilometer i timmen så kan du ta vara på de tankarna istället. Det är bra, säger hon och tillägger:

– En klok chef tar till vara på att medarbetarna kommer tillbaka utvilade och med nya tankar kring hur man kan arbeta på ett smartare sätt. Så har medarbetarna möjlighet att kunna påverka, för det är ju ändå det det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.