Så startade branden i Kortedala

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Kortedala på måndagsnatten startade genom att en av de boende spillde ut olja på spisen och försökte släcka branden med vatten. Något som kan få förödande konsekvenser.

– Då blir det ett eldhav, säger Robert Olsson, enhetschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten vill efter branden i Kortedala varna för att slänga vatten på olja.

Branden i Kortedala

– Oljan är flera hundra grader, när vattnet landar på oljan förångas det och expanderar rejält. När ångan då stiger upp mot taket följer brinnande olja med upp, därför blir det den effekten.

På måndagsnatten blev 200 personer evakuerade från sina lägenheter när en brand spreds sig från ett kök i en lägenhet genom ventilationen upp till vinden, och längs med hela byggnaden.

”Händer med jämna mellanrum”

Enligt polisen hade en kvinna högst upp i huset lagat mat vid spisen och därefter råkat välta över en flaska med olja på den varma plattan. Oljan antände och i panik hällde hon vatten över oljan vilket fick till följd att den exploderade.

– Det händer med jämna mellanrum att folk gör det här, säger Robert Olsson.

Vatten släcker alltså inte olja, istället måste elden kvävas. På räddningstjänsten säger man att en oljebrand i en kastrull lätt kan avvärjas med att man lägger på locket, stänger av spisen och ställer bort kastrullen.

– Men jag rekommenderar alltid en sex kilos pulversläckare, det ska alla ha, det släcker det mesta, säger Robert Olsson.

Men om man inte har det och det brinner i olja?

– Om du har en filt eller en brandfilt kan du kväva elden. En matta kan också fungera, beroende på material, men i normalfallet fungerar det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet