Stress och oro efter Kortedalabranden

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga branden i Kortedala i augusti orsakade stor förödelse. För Viive Wellemets innebar tiden efter branden oro och stress – inte minst på grund av att alla hennes katter flydde från kaoset.

– Jag har varit så stressad och letat så länge, säger hon.

Det var en sen kväll i augusti förra året när en lägenhet tog eld i Kortedala i Göteborg. Rökdoften fick många att röra sig ut på gården och Viive Wellemets gick ut i bara pyjamas. Branden släcktes.

– Jag tror nästan att ambulans och polis var på väg härifrån så flammade det plötsligt upp en eld i taket ovanför den lägenheten som brann, säger Viive Wellmets.

Branden i Kortedala

Branden hade letat sig upp på vinden och spred sig snabbt.

Läs mer: Så startade branden i Kortedala

Polisen bestämde då att ingen fick gå in i sina lägenheter igen. Viive Wellmets insåg att hennes fyra katter var kvar inne i lägenheten men hon fick inte ta sig in och hämta dem. Polisen gick dock in och bröt upp alla dörrar där ingen öppnade.

”Det är hemskt”

Hela huset blev förstört och lägenheten som först hennes mamma och sedan hon hyrt sedan 50-talet var förstörd av allt vatten. 200 grannar hade evakuerats och när branden la sig fick de fortfarande inte ta sig in i lägenheterna mer än en mycket kort stund. Det var för farligt.

Läs mer: Därför blev branden i Kortedala så kraftig

En firma fick istället ta sig in i lägeneheterna för att packa ut, och ner, de boendes alla saker. I vissa lägeneheter fick de börja med att städa upp och diska hyresgästers disk. De har också hjälpt Viive att efter branden sätta upp fällor för hennes katter att fångas in i. 

Nu står Viive Wellmets i knallgul väst och hjälm i det som en gång varit hennes kök. Reglarna är kvar, resten är borta.

– Det är hemskt. Det är knappt jag känner igen någonting här, säger hon.

Hittade sina katter

Hon har fått en ersättningslägenhet i Frölunda. Hon har inte hunnit packa upp så mycket eftersom hon jagat sina katter sen den där kvällen. Många byggarbetare och grannar har varit engagerade jakten som faktiskt fått ett lyckligt slut.

När hon öppnar dörren i den nya lägenheten hoppar en spräcklig katt ner och möter henne i hallen. Det var en av de sista hon hittade ute på olycksplatsen. De andra tre ligger på ett bord i köket.

– Det är helt underbart, jag har varit så stressad och letat så länge efter den sista. Men nu är det helt fantastiskt, säger Viive Wellmets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet