Så tänker barnen om måndagshungern

Publicerad

Enligt personal i skolkök är elever som hungrigast efter helgen. Håller eleverna med?

Hör svaren från andraklassarna på Kilenskolan i Töreboda i klippet ovan.

SVT rapporterade · Hur reagerar du på fenomenet "måndagshunger"?

07.55
Min spontana tanke var att det är väl inte så konstigt att de är hungrigare när de haft en helg att springa omkring på och göra av med energi.
08.12
Min upplevelse är att barnen kommer alltid hem hungriga ifrån skolan. Har alltid med mig något att äta till dom när jag hämtar de då de äter så dåligt i skolan. Plus att lunchen är redan 10:30, och då skall dom stå sig på det tills vi hämtar 17:30.
08.25
Jag har liten fundering. Kanske är det så att många barn äter ensamma framför tv/dator/surfplatta om helgerna eller kanske bara med en vuxen, aktiviteten kanske inte sätter måltiden i centrum utan att underhållningen är i centrum eller att de bara ska få i sig något (Om den vuxna inte tycker att matlagning är mer ett måste än något roligt). Jag tror det främjar matlusten att vara flera som sitter ner och äter tillsammans, som i skolan.
08.31
Tänker att den dåliga skolmaten generellt är ett större problem. Barnen är ju ofta hungriga när de kommer hem
08.49
Sent i säng och stress morgon innan vecko mönster är igång kan vara orsak. Vi kör makaroner och stekt falukorv till frukost. Sopp torsdag kan forskas i. Hur länge är man mätt om man har hög förbränning. Eller inte ens kan få I sig konsistensen på detta lång dag efter lunch. Barn kan äta favorit rätter oftare än vuxna. Viktigaste är att dom får energi att orka dagens utmaningar. Man kan va orolig för en måndag (blir dagen skön el elak) och frukost går inte ner...då är lunch Välkommen.
08.49
Det finns också en klassaspekt och vi vet att många familjer inte har råd med ordentlig mat. Barnfattigdomen lever kvar in på 2019.
09.04
Kanske föräldrarnas "finmat" under helgen inte riktigt varit barnens favoritmat?
09.04
Tror det beror på att man gjort mycket under helgen men inte har tid att äta ordentligt.
09.04
För mindre barn kan ju föräldratrots ligga bakom. Mitt barn som precis har börjat lågstadiet vägrar i princip äta hemma men säger att hon äter allt i skolan "för där är det gott".
09.07
Inte bara skolbarn. Även våra små i barnomsorgen är vrålhungriga på måndagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer