Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Äter barn mer mat på måndagar? Emma Patterson fokuserar just nu på skolmat i sin forskning. Foto: SVT

Måndagshungern – personal vittnar om fenomenet i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Känner du till begreppet måndagshunger? Ja, kanske om du jobbar i skolkök. Personal på flera skolor i Västsverige säger att barnen äter som mest den första dagen efter helgen. Just nu pågår en studie för att undersöka om teorin stämmer.

Besticken klirrar mot tallriken när potatisen delas i en lagom stor bit. Andraklassaren Clara Wallenskog är nöjd med dagens lunch, panerad fisk, kokt potatis och kall sås.

– Min favoriträtt i skolan är cowboysoppa. Det är köttfärssås och potatis i, säger hon.

”Kan bero på mycket”

Fredrik Kullberg som är kökschef på Kilenskolan i Töreboda säger att barnen äter bra alla dagar, men lite extra mycket på måndagar.

– Det kan bero på mycket givetvis. Vad de har grejat med på helgen – om de har haft massor av aktiviteter och inte hunnit äta. Eller om de inte gjort så mycket och inte ätit på grund av det.

Barnen tveksamma

Clara Wallenskog och hennes klasskompisar är inte helt säkra på att de äter mest på måndagar. Pontus Johansson säger att han äter mest när det är god mat och när han är jättehungrig.

– Det kan vara om jag har varit ute på rasten och lekt jätte-jätte-jättemycket, säger han.

Forskning ska utreda

Liksom bland barnen är uppfattningen inom forskarvärlden inte entydig.

– Att elever äter mer på måndagar är en uppfattning hos många, men vi har ännu inte kunnat bevisa det, säger Emma Patterson. Hon företräder Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm, men är även forskare på institutionen för folkhälsa vid Karolinska institutet.

Skolor mäter åtgång och svinn

Just nu gör skolor i flera kommuner runtom i Sverige mätningar av hur mycket barnen äter till skollunch och hur mycket som slängs. Resultaten rapporteras in via verktyget Skolmat Sverige. Därefter kommer man att utvärdera och analysera resultaten.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta är svårtolkat. Det skulle kunna vara så att elever slänger mer mat på måndagar, eller att personalen lagar fler eller fräschare rätter.

Behöver inte finnas skäl till oro

Skulle det visa sig att barn äter mer mat på måndagar behöver det inte vara skäl till oro menar Emma Patterson. Hon tror att det är vanligare att barn och föräldrar sover längre på helgen och därför äter mindre, än att barn får för lite mat hemma.

– Om det skulle vara så skulle det gälla vissa barn som har sämre förutsättningar hemma. Jag tror inte att man kan säga det generellt.

SVT rapporterade · Hur reagerar du på fenomenet "måndagshunger"?

07.55
Min spontana tanke var att det är väl inte så konstigt att de är hungrigare när de haft en helg att springa omkring på och göra av med energi.
08.12
Min upplevelse är att barnen kommer alltid hem hungriga ifrån skolan. Har alltid med mig något att äta till dom när jag hämtar de då de äter så dåligt i skolan. Plus att lunchen är redan 10:30, och då skall dom stå sig på det tills vi hämtar 17:30.
08.25
Jag har liten fundering. Kanske är det så att många barn äter ensamma framför tv/dator/surfplatta om helgerna eller kanske bara med en vuxen, aktiviteten kanske inte sätter måltiden i centrum utan att underhållningen är i centrum eller att de bara ska få i sig något (Om den vuxna inte tycker att matlagning är mer ett måste än något roligt). Jag tror det främjar matlusten att vara flera som sitter ner och äter tillsammans, som i skolan.
08.31
Tänker att den dåliga skolmaten generellt är ett större problem. Barnen är ju ofta hungriga när de kommer hem
08.49
Sent i säng och stress morgon innan vecko mönster är igång kan vara orsak. Vi kör makaroner och stekt falukorv till frukost. Sopp torsdag kan forskas i. Hur länge är man mätt om man har hög förbränning. Eller inte ens kan få I sig konsistensen på detta lång dag efter lunch. Barn kan äta favorit rätter oftare än vuxna. Viktigaste är att dom får energi att orka dagens utmaningar. Man kan va orolig för en måndag (blir dagen skön el elak) och frukost går inte ner...då är lunch Välkommen.
08.49
Det finns också en klassaspekt och vi vet att många familjer inte har råd med ordentlig mat. Barnfattigdomen lever kvar in på 2019.
09.04
Kanske föräldrarnas "finmat" under helgen inte riktigt varit barnens favoritmat?
09.04
Tror det beror på att man gjort mycket under helgen men inte har tid att äta ordentligt.
09.04
För mindre barn kan ju föräldratrots ligga bakom. Mitt barn som precis har börjat lågstadiet vägrar i princip äta hemma men säger att hon äter allt i skolan "för där är det gott".
09.07
Inte bara skolbarn. Även våra små i barnomsorgen är vrålhungriga på måndagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer