Äter barn mer mat på måndagar? Emma Patterson genomför just nu en forskning på tema skolmat vid centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. Foto: SVT

Måndagshungern – personal vittnar om fenomenet i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Känner du till begreppet måndagshunger? Ja, kanske om du jobbar i skolkök. Personal på flera skolor i Västsverige säger att barnen äter som mest den första dagen efter helgen. Just nu pågår en studie för att undersöka om teorin stämmer.

Besticken klirrar mot tallriken när potatisen delas i en lagom stor bit. Andraklassaren Clara Wallenskog är nöjd med dagens lunch, panerad fisk, kokt potatis och kall sås.

– Min favoriträtt i skolan är cowboysoppa. Det är köttfärssås och potatis i, säger hon.

”Kan bero på mycket”

Fredrik Kullberg som är kökschef på Kilenskolan i Töreboda säger att barnen äter bra alla dagar, men lite extra mycket på måndagar.

– Det kan bero på mycket givetvis. Vad de har grejat med på helgen – om de har haft massor av aktiviteter och inte hunnit äta. Eller om de inte gjort så mycket och inte ätit på grund av det.

Barnen tveksamma

Clara Wallenskog och hennes klasskompisar är inte helt säkra på att de äter mest på måndagar. Pontus Johansson säger att han äter mest när det är god mat och när han är jättehungrig.

– Det kan vara om jag har varit ute på rasten och lekt jätte-jätte-jättemycket, säger han.

Forskning ska utreda

Liksom bland barnen är uppfattningen inom forskarvärlden inte entydig.

– Att elever äter mer på måndagar är en uppfattning hos många, men vi har ännu inte kunnat bevisa det, säger Emma Patterson. Hon företräder Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm, men är även forskare på institutionen för folkhälsa vid Karolinska institutet.

Skolor mäter åtgång och svinn

Just nu gör skolor i flera kommuner runtom i Sverige mätningar av hur mycket barnen äter till skollunch och hur mycket som slängs. Resultaten rapporteras in via verktyget Skolmat Sverige. Därefter kommer man att utvärdera och analysera resultaten.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta är svårtolkat. Det skulle kunna vara så att elever slänger mer mat på måndagar, eller att personalen lagar fler eller fräschare rätter.

Behöver inte finnas skäl till oro

Skulle det visa sig att barn äter mer mat på måndagar behöver det inte vara skäl till oro menar Emma Patterson. Hon tror att det är vanligare att barn och föräldrar sover längre på helgen och därför äter mindre, än att barn får för lite mat hemma.

– Om det skulle vara så skulle det gälla vissa barn som har sämre förutsättningar hemma. Jag tror inte att man kan säga det generellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.