• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

SVT:s redaktör Anton Svendsen förklarar hur redaktionen resonerat när vi valde reportage.

Så väljer SVT Nyheter Väst ut tips

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals tips har kommit in i samband med satsningen ”Låna en reporter”. Det har varit svårt att välja vilket tips vi faktiskt ska göra reportage av. Här berättar SVT:s redaktör Anton Svendsen hur redaktionen resonerat när beslutet togs.

I samband med satsningen ”Låna en reporter” har reportern Rebecca Nyström fått drygt 350 mejl med tips. Dessutom har vi fått över 1 200 kommentarer på sociala medier med tankar om vad vi ska göra för reportage.

Hur väljer man bland så många tips? 

Vi var tre personer som läste samtliga mejl och kommentarer. Egentligen hade vi tänkt skicka personliga svar till samtliga, men det har vi tyvärr inte hunnit. Flera hundra av tipsen kunde vi snabbt lägga åt sidan då de var alldeles för generella. Tips av typen ”Granska försäkringskassan, det tycker jag behövs” eller ”Gör en granskning av hur pensionärerna har det” eller ”Uppmärksamma det fina arbete som alla förskollärare gör”, är tyvärr lite för generella då de inte innehåller mer information än så. Det är visserligen intressanta och viktiga ämnen, men innehåller inte det vi internt kallar för ”en tydlig nyhetsvinkel”

Att göra lokala nyheter

Vårt uppdrag är att göra lokala nyheter, och en stor mängd tips hade ingen koppling till Västsverige. De var därför inte aktuella för oss, men en del av de tipsen kommer vi dock skicka vidare till andra lokala SVT-redaktioner. 

Några av tipsen verkade mycket intressanta, men personerna som hade hört av sig och tipsat ville eller kunde inte bli intervjuade. Det har vi förståelse för och det behöver inte betyda att vi väljer bort det tipset. Men tanken med just ”Låna en reporter” är att vi ska åka ut och faktiskt träffa människorna som hört av sig och vill att vi ska komma. Så därför får vi spara dessa tips till ett senare tillfälle. 

Till slut återstod ett tiotal tips som både hade en tydlig koppling till Västsverige, som innehöll konkret intressant information för oss att kolla upp, och där det fanns personer som vi kunde intervjua. Samtliga av dessa tips var bra, och vi hoppas att vi under veckorna fram till sommaren kommer kunna göra flera av dessa reportage. 

Därför valde vi tipset om medicinsk cannabis

Det tips vi valde att starta med handlar om en obotligt cancersjuk kvinna från Göteborg som kämpar för att få medicinsk cannabis som smärtlindring, vilket i dag är svårt. Här finns flera intressanta perspektiv att belysa. Det finns ett regelverk som vi ska försöka reda ut, det finns ett gripande människoöde, och det blir förhoppningsvis intressant för en stor grupp människor att ta del av.  

Ni kan under hela veckan följa hur reportaget växer fram i vår livetext. Där kan ni också ställa frågor till oss som jobbar med reportaget. Hur tänker vi, hur gör vi, vad gör vi och varför? Tveka inte att höra av er om det är något ni undrar eller tycker! 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Låna en reporter

Mer i ämnet