Oumnia Khaloufi, volontär i föreningen Solikyl, hämtar upp flera stora kassar fyllda med överblivet bröd på ett bageri i Göteborg. Foto: SVT

Studenten Oumnia räddar mat från att slängas

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger i veckan åker Oumnia Khaloufi till restauranger, butiker och konditorier runt om i Göteborg för att hämta upp mat som annars hade gått till spillo.

– Det slängs tonvis med mat och det är så tråkigt. Andra kan ha nytta av den, säger Oumnia Khaloufi.

Klockan 18 när bageriet i västra Göteborg stänger är Oumnia Khaloufi på plats med stora plastkassar som fylls med dagens överblivna bröd.

– Det brukar vara ett 20-tal limpor och ett 50-tal frallor, berättar butiksbiträdet Philippa Ottenfalk som samlar ihop och lämnar över brödet och vetebullarna.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Räddade två pallar med brieost

Maträddaren Oumnia Khaloufi är student, men har de senast året engagerat sig som volontär och “maträddare” i föreningen Solikyl. 

– Vi vill minska matsvinnet och skapa en delningskultur kring de matöverflöd som finns, säger Bruno Chies, ordförande i Solikyl.

Föreningen har idag en överenskommelse om att hämta mat med fem matbutiker och sju restauranger och bagerier i Göteborg.

– Någon gång så räddade vi två pallar med brieost, en annan gång 400 kilo mjöl, berättar Bruno Chies.

Alla för hämtar i kylarna

Via ett bokningssystem kan volontärerna själva ser när och var det finns mat att hämta. Maten kör de sedan till så kallade solidariska kylskåp som finns utplacerade på ett tiotal platser i Göteborg. Där är det fritt fram för vem som helst att hämta mat – helt gratis.

-Det är alla möjliga som hämtar, pensionärer, barnfamiljer. De uppskattar det verkligen, säger Oumnia Khaloufi, som är en av 30 aktiva maträddare i föreningen Solikyl. 

Starta klippet ovan för att se hur det går till när Oumnia Khaloufi arbetar ideellt som “maträddare”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Mer i ämnet