Marina Korkida blev trött och ledsen över att folk runt omkring henne saknade förståelse för barn med autism. Nu tillverkar hon smycken för att sprida kunskap. Foto: SVT

Fembarnsmamman Marina. ”Vill väcka nyfikenhet kring autism”

Publicerad

Marina Korkida blev trött, arg och ledsen över att folk runt omkring henne saknade kunskap och förståelse för barn med autism. Nu tillverkar hon smycken för att sprida kunskap.

– Tanken är att väcka nyfikenhet, att någon ser smycket och frågar vad det är. Då kan de föräldrar som orkar få chansen att förklara, säger Marina Korkida.

I vår satsning “Låna en reporter” med fokus på västsvenska eldsjälar hörde Marina Korkida från Borås av sig. Ett av hennes fem barn har autism och ADHD och hon brinner för att sprida kunskap om så kallade NPF-diagnoser.

– Jag blev arg och förbannad över att folk inte förstod vad det innebär att ha det här diagnoserna. Jag har så många gånger fått höra att jag gömmer min son bakom en diagnos, berättar Marina Korkida.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Ilskan och frustrationen fick henne att starta föreningen “Pusselbiten” som tillverkar örhängen, armband och nyckelringar med ord som “Aspie”, “Stolt NPF-mamma” och “Think outside the box”.

Smyckena säljs men Marina tjänar inget på försäljningen, pengarna går till material och en liten summa skänks också.

– Fem kronor för varje sålt smycke går till en utvald organisation. I år blev det Elevens rätt.

Starta klippet ovan där Marina Korkida från Borås berättar om sitt engagemang för familjer där autism och ADHD blivit vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låna en reporter – Fokus: Eldsjälar

Mer i ämnet