Tre frågor om mjölallergi – så vet du om du drabbats

Publicerad

Bagerier är en dålig miljö för den som utvecklat allergi mot mjöl. Dessutom är det nästan omöjligt att skydda sig mot mjöldammet.

– Det kan ta flera år, ibland upp till 10 år att bli av med besvären från mjölallergin, säger läkaren Mihàly Matura.

I klipper hör du en läkare förklara varför man drabbas av mjölallergi

Att utveckla allergi mot olika typer av mjöl är ovanligt hos de som bara bakar någon gång ibland, men vanligare hos bagare.

Mihàly Matura är överläkare vid hudmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde, och han berättar att det är relativt vanligt att de som jobbar med mjöl dagligen till slut utvecklar en allergi.

– Det är inte ovanligt eftersom det är en miljö där det finns gott om damm.

Tål gluten

Han berättar också att många som utvecklat allergi mot mjöl fortfarande kan äta produkter som innehåller mjöl och gluten. Det är just mjöldammet som de är allergiska emot.

– Mjöldammet gör att vissa får problem med luftvägarna och det går inte att undvika det. Därför är det nästan omöjligt att fortsätta som bagare om man har utvecklat mjölallergi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.