Så behandlas räkorna för att hålla längre

Uppdaterad
Publicerad

Räkor som ligger i fiskdisken kan vara behandlade med konserveringsmedel och livsmedelsgaser för en längre hållbarhet. Att kalla dessa räkor för ”färska” är olagligt, enligt Livsmedelsverket.

Starta klippet för att höra hur du kan avgöra om en räka är färsk eller inte – och huruvida det är lagligt att kalla konserverade räkor för färska.

Enligt Livsmedelsverket är det här en relativt ny produkt på marknaden och den uppmärksammades av verket efter förra sommarens klagomål från kunder som trodde sig köpt färska räkor.

– De här räkorna har legat i konserveringsmedel, citronsyra, kaliumsorbat och natriumbensoat. Sedan dränerats på vätska och lagts i MAP-förpackningar, så kallad modifierad atmosfärpaketering, för att förhindra mikrobiologisk aktivitet, säger Pontus Elvingsson, inspektör på Livsmedelsverket till SVT Nyheter Väst.

Ofarliga att äta

Är det inte farligt att som konsument få i sig det här?

– Det finns vissa gränsvärden för hur mycket konserveringsmedel man får ha i den här produkten och när det gäller livsmedelsgaserna så påverkar de oss inte alls.

De konserverade räkorna har enligt Livsmedelsverket vanligtvis fiskats uppe i Barents hav och transporterats till Sverige efter hållbarhetsbehandlingen.

Det företag som förra sommaren sålde den här typen av räkor som färska räkor har korrigerat sin märkning efter Livsmedelsverkets tillsyn.

– Nu använder man inte det säljande uttrycket som färska räkor. Men konsumenten har också själv ett ansvar att ställa frågor om räkorna är färska eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.