Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demokraternas partiledare Martin Wannholt resonerar kring partiets frågor. Foto: SVT/Jan Sprangers

Så vill Wannholt få folk att tro på Demokraterna igen

Uppdaterad
Publicerad

Missnöje med Västlänken bar det nya partiet Demokraterna rakt in i stadshuset 2018. Men bygget av infrastrukturprojektet är i full gång och partiet har sedan förra valet präglats av interna stridigheter.

Två tredjedelar av Demokraternas väljare tänker, enligt mätningar, rösta på ett annat parti i höst, men Martin Wannholt verkar inte allt för oroad.

I valet 2018 blev Demokraterna andra största parti i Göteborg med 17 procent av rösterna.

– Västlänken går inte politiskt att stoppa längre, konstaterar Martin Wannholt.

Valet 2022 Väst

Han tillägger att man fortsätter att kämpa för att staden inte ska behöva stå för de merkostnader som uppstår när både budget och tidsplan spräcks.

”Stod inte på göteborgarnas sida”

Martin Wannholt tror inte att det främst är Västlänken som gjort att så många av Demokraternas tidigare anhängare vänt ryggen åt partiet. Istället lyfter han själv fram de uppslitande interna konflikter som gav så många rubriker.

Ord som maktfullkomlighet, illojalitet och uteslutningar var vanliga.

– Vi har haft människor i partiet som hade höga uppfattningar om sig själva och inte stod på göteborgarnas sida. De har fört liv och bråkat. Men vi har blivit av med dem nu, och det känns som en befrielse.

Obundna av ideologi

Det Martin Wannholt vill lyfta inför höstens val är partiets inriktning på att praktiskt lösa stora sakfrågor – och att partiet söker majoritet där man kan hitta det och utan att vara bunden till någon ideologi.

– Våra viktigaste frågor är nu är vårt stora trygghetspaket på en miljard kronor, med både hårda och mjuka satsningar.

Dom på valdagen

Om Demokraternas svar på dessa utmaningar räcker för att ge partiet mer skjuts i opinionen återstår att se.

– Konflikterna har kostat oss mycket och det har varit en uppförsbacke. Men nu kan vi visa vad vi har gjort och vad vi vill göra. Så får väljarna komma med sin dom på valdagen, säger Martin Wannholt.

I klippet ovan kan du se och höra Martin Wannholt resonera kring partiets frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet