Saab Automobiles förre vd Victor Muller (till vänster) bredvid sin föregångare Jan Åke Jonsson år 2010, vid ett av många möten med media innan företaget gått i konkurs. Foto: TT

Saab Automobiles ledning misstänkta för grov svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter ur brottsutredningen misstänks den förra ledningen för grovt svindleri. Medlemmarna i ledningen är sedan tidigare misstänkta för skattebrott och falska fakturor, skriver DI på nätet.

Brottet ska ha begåtts under perioden 30 mars-8 juni 2010, då det stormade som värst kring bilfabriken i Trollhättan. Produktionen stannade för att leverantörer inte fick betalt och vd:n Jan Åke Jonsson lämnade sin post,  Europeiska investeringsbanken stoppade låneutbetalningar och avtal med nya kinesiska delägare både upprättades och sprack.

Både Victor Muller och Jan-Åke Jonsson förnekar anklagelserna via sina advokater, skriver DI.

Saab-chefer i skattehärva

Vid fällande dom kan grovt svindleri ge upptill sex års fängelse.

Ingen plundring

Det var i oktober 2013 som konkursförvaltarna gjorde en anmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet. Då startade en utredning om fakturor som misstänktes vara osanna. I övrigt har förvaltarna inte hittat några konstigheter och enligt en av förvaltarna, Hans L Bergqvist, ska det inte skett någon plundring av bolaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-chefer i skattehärva

Mer i ämnet