Tidigare vd:n för Saab Automobile Victor Muller möter hovrätten i december. Foto: TT / SVT

Saab Automobiles tidigare vd Victor Muller möter hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds förhandlingarna i hovrätten mot två av revisorerna som misstänks för brott i samband med den omskrivna Saab-härvan. Senare i december ska dessutom Saab Automobiles tidigare vd och styrelseordförande Victor Muller möta rätten. Holländaren misstänks mot sitt nekande för grovt svindleri.

I april friades Saab-topparna Victor Muller, hans föregångare Jan-Åke Jonsson, chefsjuristen Kristina Geers och ytterligare fyra personer av Vänersborgs tingsrätt efter en lång och utdragen rättsprocess. Detta efter misstankar om att brott hade begåtts under bilföretagets turbulenta sista levnadsår.

En del av bevisningen som ekobrottsmyndigheten lade fram byggde på uttalanden Saab-ledningen gjort i media. Dessa uttalanden menade tingsrätten inte varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende. Bland annat togs hänsyn till att tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem.

Grovt svindleri

Delar av domen överklagades och under hovrättsförhandlingarna, som inleds på fredagen, så är det endast Victor Muller och två revisorer som möter rätten. Victor Muller är fortsatt misstänkt för grovt svindleribrott och revisorerna för grovt osant intygande i hanteringen av årsredovisning och revisionsberättelse.

LÄS MER: Åklagaren i Saab-härvan: ”Vi har viss ny bevisning”

I den nya bevisning som nu läggs fram i hovrätten finns material från SVT och Sveriges Radio. Public service-bolagen tvingades i oktober av hovrätten att dela med sig av materialet från ett radio- och två tv-inslag. Bland annat handlar det om inspelningen av ett tal som Victor Muller höll i april 2011. SVT och SR sa nej till att lämna ut inslagen men fick inget gehör i hovrätten.

LÄS MER: SVT måste lämna ut material om Saab

Förhandlingarna i hovrätten hålls preliminärt under sju dagar. Under de första tre dagarna fokuserar man på åtalspunkten grovt osant intygande och de två misstänkta revisorerna. Victor Muller väntas finnas på plats först den 12 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.