På sagocaféet finns böcker på bland annat svenska, arabiska, persiska och somaliska. Foto: Göteborgs stad

Sagor i Tynnered ska öka läskunnigheten

Publicerad

Öka barns ordförråd, läsförståelse och förmåga att uttrycka sig. Det är syftet med sagocaféet i Tynnered som nu får bidrag av Folkhälsokommittén.

Att litteratur och böcker främjar läsförståelsen är ingen nyhet. Och barn som växer upp i hem med böcker får ett bättre ordförråd och förmåga att uttrycka sig. Därför vill nu stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg ge samma möjligheter till barnen i Tynnered som i de socioekonomiskt starkare områdena.

– Det här betyder jättemycket, att läsa för sina barn främjar deras resultat i skolan, säger Anne Aldebrink, som är processledare för familjecentrerat arbetssätt i Västra Göteborg och projektledare för Sagocaféet.

”Fler klarar skolan”

Genom ett sagocafé i centrala Tynnered ska föräldrar och barn kunna ta del av högläsning. Idén provades i liten skala tillsammans med Rädda barnen i höstas, och många föräldrar efterfrågade vid årsskiftet fler träffar och nu blir det ett treårigt projekt. Satsningen har som mål att fler ska läsa för sina barn i tidig ålder och är en del av Göteborgs stads arbete för en mer jämlik stad.

– Det här är ett nytt grepp och en framgångsfaktor enligt forskning, fler klarar skolan och får det lättare i samhället, säger Anne Aldebrink, processledare för familjecentrerat arbetssätt i Västra Göteborg och projektledare för Sagocaféet.

Projektet får nu ekonomiskt stöd av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen för deras fortsatta arbete. Syftet är att öka barnens ordförråd, deras läsförståelse och förmåga att uttrycka sig.

Saknas bibliotek i området

I området saknas bibliotek och därför är sagocaféet tänkt att finnas på flera mötesplatser. På caféet kommer det finnas böcker på flera språk förutom svenska. Däribland böcker på arabiska, persiska, kurdiska och somaliska. Hit är barn och föräldrar och vårdnadshavare välkomna för att vara med på högläsning.

Sagocaféet vänder sig till familjer med barn mellan 1-6 år.

Fakta Sagocaféet

Projektet är en satsning från område Kultur och fritid inom stadsdelsförvaltningen i västra Göteborg.

Första året får sagocaféet ett bidrag på 330 000 kronor från Folkhälsokommittén.

Tynnereds sagocafé vill utveckla läsfrämjande metoder, bidra till goda uppväxtvillkor och stärka den sociala sammanhållningen och delaktigheten i centrala Tynnered.

Stadsdelen bedriver ett aktivt områdesarbete (Jämlikt Västra Göteborg) tillsammans med bostadsbolag, föreningar och kyrkor med mera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.