Foto: Olof Thorell/SVT

Sågverk i Borgstena i lågor – fullt utvecklad brand

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett spånförråd med pellets på ett sågverk i Borgstena i Borås kommun. Räddningstjänst är på plats med flera enheter för att avgränsa branden.
– Det är stor spridningsrisk, säger Per Fägersten, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Räddningstjänsten har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i Borgstena där man uppmanar boende i området att stänga fönster och dörrar för att inte få in rök.

– Det är kraftig rökutveckling. Men det är inga gasflaskor eller liknade i byggnaden, säger Fägersten.

Styrkor från Borgstena, Fristad och Borås är på plats för att bekämpa branden, som väntar ta flera timmar att få kontroll över. Vid 16-tiden var ytterligare en styrka från Vegby på väg.

– Vi planerar för en långsiktig insats och det kan hända att vi behöver ta hit fler enheter.

Enligt räddningstjänsten är spridningsrisken mycket stor.

– Det är bara ett tiotal meter mellan branden och angränsande byggnader. Så nu gäller det att rädda dessa. Byggnaden där det brinner kommer att brinna ner, säger Fägersten.

Räddningstjänsten har inga rapporter om några personskador, men det var full verksamhet igång i sågverket när branden bröt ut.

Kommer brinna flera dagar

Strax efter klockan 18 hade branden spridit sig till en närliggande byggnad.

– Det är en produktionslokal som är i anslutning till spånförrådet. Vi försöker att begränsa branden, men har ännu inte kontroll över den, säger Fägersten.

Strax innan klockan 20:00 meddelade räddningsledaren vid branden att faran var över och restriktionerna om att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar inte längre gällde.

Trots det kommer branden fortsätta under flera dagar framöver. Enligt inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst har de fått kontroll på spridningen av branden nu, men med tanke på hur mycket pellets det fanns, så kommer arbetet fortsätta länge till.

– Det kommer brinna ett antal dagar och vi kommer att vara flera enheter på plats under natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer