Brand vid sågverk i Borgstena utanför Borås där två tusen ton pellets har brunnit upp. Foto: SVT

Två tusen ton pellets har brunnit upp

Uppdaterad
Publicerad

Eftersläckningen av den stora branden i ett sågverk utanför Borås kommer att pågå i flera dagar. Enligt räddningstjänsten har över två tusen ton pellets brunnit upp och man har med stor ansträngning lyckats hindra branden från att förstöra själva fabrikslokalerna.

Det var på torsdagseftermiddagen som branden i ett sågverk i Borgstena startade. Branden var massiv och som mest uppåt 30 brandmän kämpade med att hindra branden från att sprida sig in i verksamhetslokalerna.

– Vi har lyckats begränsa branden, det har brunnit lite i taket på en byggnad och lite i en annan lokal. Men i stort har vi räddat produktionslokalerna, säger Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

”Hoppas att det inte blåser för mycket”

Nu fortsätter en så kallad glödbrand. Eftersläckningen kommer att behöva pågå minst under hela torsdagen och förmodligen under ytterligare några dagar.

– Det finns fortfarande en liten spridningsrisk. Det som skulle kunna ställa till det är om det blåser kraftigt, det ser dock inte ut som att det ska göra det, säger Niklas Ignell.

Totalt har en yta om 40 gånger 50 meter brunnit. Vad som startade branden är okänt. Det är också ännu oklart hur stora värden som gått förlorade.

Strax innan klockan 17:00 på torsdagen inledde räddningstjänsten tillsammans med Vida arbetet med att riva själva byggnaden för att kunna slutföra släckningsarbetet.

– Det finns en bränd konstruktion med plåttak och plåtväggar, och för att komma åt all pellets som glöder så behöver vi få bort den delen. Annars finns en rasrisk och vi behöver komma närmare för att komma åt det som ligger längst in, säger Jan Kuusisto, inre befäl.

Trots att räddningstjänsten har fått kontroll på spridningen, så kommer släckningsarbetet att fortgå under hela natten och en bit in på nästa dag.

I klippet nedan hör du några boende i området berätta om den dramatiska upplevelsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.