Foto: SVT

Så här fungerar en kvantdator

Uppdaterad
Publicerad

På Chalmers ska forskare bygga en kvantdator i världsklass. Men vad är det egentligen och vad gör den så kraftfull? SVT reder ut begreppen.

Datorn består av kvantbitar, som är ett slags elektroniskt minne. Ju fler kvantbitar som kopplas ihop desto större kapacitet får datorn.

De måste dock kopplas samman på rätt sätt för att datorn ska fungera. För varje kvantbit som används blir datorn mer komplicerad att utveckla.

Chalmers tekniska högskola

Representerar många tal samtidigt

En dator hanterar information binärt, alltså genom att bara utnyttja de två siffrorna 1 och 0. I en vanlig dator är varje bit antingen 0 eller 1 och den kan alltså bara representera ett tal åt gången

En kvantbit kan representera både 1 och 0 samtidigt. Två kvantbitar kan därför representera fyra tal samtidigt – 00, 01, 10 och 11.

För varje kvantbit som läggs till ökar antalet siffror. Kvantdatorer har därför en kraftigt högre beräkningsförmåga än en vanlig dator och kan därmed beräkna vissa typer av problem mycket snabbare.

Måste vara kall

För att en kvantdator ska fungera måste den förvaras kallt, närmare sagt nästan vid den absoluta nollpunkten som ligger på 273,15 minusgrader Celcius.

Därför omges datorn av flera lager av sköldar som ser till att den inte värms upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet