Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Josefin Marjomaa

Verksamhetschefen: ”Vi måste dra vårt strå till stacken”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kunde under torsdagen avslöja att Sahlgrenska sjukhuset vill stänga två mottagningar inom psykiatrin för att spara pengar. En nödvändig strategi, menar verksamhetschefen vid psykiatri affektiva, Mathias Alvidius.

– Det är ju inte vuxenpsykiatrin som bett om att få spara pengar. Men vi måste vara lojala och dra vårt strå till stacken, säger han.

Enligt uppgifter till SVT ska Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg spara omkring 1,5 miljarder under 2023. Den exakta siffran på hur stora besparingar det rör sig om har sjukhuset inte gått ut med, men ordföranden för Sahlgrenska, Cecilia Dalman Eek(S) bekräftar SVT:s siffror.

Vi har uppgifter om att det rör sig om 1,5 miljarder som Sahlgrenska måste spara under året?

– Om de här extrema förändringarna står kvar så rör vi oss åt det hållet, ja.

Extrema förändringar?

– Ja, inflationen driver upp pensionskostnaderna och materialkostnader. Det ökar mycket mer än vi trodde. Det går inte att jämföra med någon tidigare situation, vi går mot katastrofala sparbehov.

Nedskärningar inom psykvården

Sjukhuset har förslagit flera besparingar inom vuxenpsykiatrin, bland annat att stänga mottagningen för utmattningssyndrom som tar emot patienter från hela regionen.

– Man har valt att låta hela sjukhuset vara med och spara. Då behöver vi dra vårt strå till stacken, säger Mathias Alvidius är verksamhetschef psykiatri affektiva vid Sahlgrenska.

Sparar in personalkostnader

Om mottagningen läggs ner kommer personalen att flyttas till andra mottagningar eller erbjudas andra tjänster.

– Om de inte hade gjort det så hade vi hypotetiskt fått anställa någon annan där. Så kostnaden minskar ju, säger Mathias Alvidius.

Verksamhetsledningen har undersökt var nedskärningar kan göras för att påverka verksamheten så lite som möjligt.

 – Var skulle det påverka vår verksamhet minst? Vi har ungefär 14 000 pågående patienter varav 160 drygt på den här mottagningen. Hur mycket resurs åtgår i förhållande till antalet patienter?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.