Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har föreslagit en lång rad besparingar inom vuxenpsykiatrin under 2023. Bland annat vill man stänga mottagningarna för äldre och för personer med utmattningssyndrom. Foto: SVT / Josefin Marjomaa

Sahlgrenskas sparförslag: Stäng ner två psykmottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har föreslagit en lång rad besparingar inom vuxenpsykiatrin under 2023. Bland annat vill man stänga mottagningarna för äldre och för personer med utmattningssyndrom. SVT Nyheter Väst har fått tag i listan på besparingar som sjukhuset vill göra inom vuxenpsykiatrin.

– De här besparingsförslagen blir ett dråpslag mot den psykiska ohälsan, säger skyddsombudet Jakob Alm.

Sahlgrenska sjukhuset ska under 2023 spara flera hundra miljoner i sin helhet och sjukhuset har samlat in förslag på sparåtgärder. SVT Nyheter Väst kan nu avslöja en rad besparingar inom vuxenpsykiatrin som föreslås.

Vill stänga två mottagningar

Man vill bland annat stänga de psykiatriska mottagningarna för äldrepsykatri och utmattningssyndrom (PMU). Gro Sundell är chef för PMU och hon är kritisk till att man vill stänga ned mottagningen.

– Den sammanlagda budgeten på vår mottagningen är 12 miljoner, den är intjänad flera gånger om skulle jag säga genom patienter som kunnat återgå till arbetet efter att fått hjälp här, säger hon.

”En diagnos som ökar mycket”

Mottagningen startade 2017, har 18 anställda och vårdar för tillfället 163 patienter som kommer från olika delar av regionen.

– Psykisk ohälsa är den största kostnaden för sjukskrivningar. Även utmattningssyndrom är en stor post där och en diagnos som ökar väldigt mycket, säger skyddsombudet Jakob Alm som arbetar som rehabkoordinator på mottagnignen.

Enligt honom är mottagningen den enda av sitt slag i Västra Götaland.

Samtidigt måste ju sjukhuset spara pengar. Behöver inte alla avdelningar hjälpa till då?

– Ja, den frågan får jag nog bolla över till de som sitter med de här förslagen. Min uppmaning är: Gör om och gör rätt.

Vad borde man lägga ner istället då?

– Det är en fråga för de som sitter med förslagen om besparingsåtgärderna.

”Besynnerligt”

Beslut på vilka besparingar som ska genomföras ska tas senast 17 maj.

Vilka alternativ finns det om ni försvinner?

– Inga skulle jag säga. De som behöver hjälp ska behandlas inom primärvården och blir de då inte bra ska de få hjälp hos oss. Och vi är en regional enhet så vi betjänar samtliga 49 kommuner i regionen. Det är besynnerligt, säger Gro Sundell.

Här är listan på alla föreslagna besparingar inom psykvården på Sahlgrenska

• Inga nya kontrakt för extern handledning under 2023, möjligheter till intern handledning kommer erbjudas.

• Restriktivitet avseende kurser och konferenser.

• Begränsa användandet av externa lokaler.

• PMU, psykiatrisk mottagning för utmattningssyndrom. Den fysiska mottagningen avslutas, och en diskussion behöver föras kring hur man bäst hjälper patientgrupper genom konsultation eller liknande insatser. För patienter med specialistpsykiatrisk samsjuklighet kan det bli aktuellt med vård på enhet som ansvarar för samsjuklighet.

• Äldrepsykiatrisk mottagning. Den fysiska mottagningen avslutas, genom de mobila team som PKÄP har startat kan den mest angelägna gruppen få insatser, övriga patienter kan bli aktuella för att överföra till Affektivas  mottagningar beroende på diagnos.

• Mobila fältteamet som just nu är pausat föreslås vara fortsatt pausat. Mottagningen är en samverkansmottagning med kommunen så en vidare diskussion måste ske med kommunerna.

• Dövmottagningen får förändrat uppdrag och mottagningens specialutbildade personal kommer att arbeta som konsulter till den ordinarie psykiatrin i regionen.

• ECT verksamheten samlas till en utbudspunkt.

• Konsultationer mot somatiken får ett förändrat uppdrag, enheten samlas till en utbudspunkt och servicenivån kommer förändras men ska fortsatt hålla en hög nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.