Foto: SVT

Sahlgrenska sparar in på administrativ personal

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen beslutade styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset att ändra budgeten för sjukhuset. Detta efter att sjukhuset visat ett underskott på 44 miljoner kronor under årets första två månader. 75 Heltidstjänster ska bort på sjukhuset under året.

Inköp av varor och tjänster kommer att prövas strikt. Sjukhuset ska också säkerställa en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. En total besparing på 10 procent på den administrativa staben är planerad.

– Att minska staberna ligger i linje med strategin att satsa på kärnverksamheten: vård, utbildning och forskning samt innovation, säger tf ekonomidirektör Anders Glansén i ett  pressmeddelande.

Samlat grepp över sjukhusets resurser

Ett viktigt långsiktigt arbete är också att se över hur sjukvårdens resurser samlat kan utnyttjas på bästa sätt.

Samtidigt pågår dialog mellan sjukhusledning och Västra Götalandsregionens ledning angående att det i vissa fall saknas finansiering för nya uppdrag samt att läkemedelskostnaderna ökar i en allt snabbare takt.

Besparingar på 350 miljoner finns sedan tidigare i budgeten

I årets detaljbudget har sjukhuset antagit en plan på besparingar på motsvarande 350 miljoner kronor.

Det som kostar är köpt vård, material och läkemedel, skriver sjukhuset på sin hemsida. Detta samtidigt som behoven av vård ökar och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot och behandlar fler patienter än planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.