Eira Stokland Foto: VG-regionen

Sahlgrenska svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga politiker och tjänstemän svarar på kritiken mot barncancervården. Man medger brister men säger att man arbetar för att lösa situationen.

Eira Stokland är områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med ansvar för bland annat barncancervården.

– Vi är medvetna om situationen och samtidigt ser vi en ökning av antalet barn och ungdomar som får cancer. Det är en utmaning att rekrytera nya medarbetare och det gör att våra befintliga medarbetare tyvärr får en högre arbetsbelastning än önskat.

Bristande barncancervård

– Men vi ser allvarligt på detta och vi försöker att hitta både korta och långsiktiga lösningar som ska förbättra arbetsmiljön och samtidigt göra det möjligt för oss att fortsätta ta hand om våra patienter på bästa sätt. Till exempel handlar det om att se hur vi skulle kunna skapa fler vårdrum.

Jonas Andersson (FP) är ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen. Han säger sig inte ha hunnit sätta sig in tillräckligt mycket i problematiken kring barncancervården för att ha en bestämd uppfattning, men anser ändå att cancervården generellt sätt behöver få mer pengar i Västra Götaland.

– Vi kommer de närmaste åren att få 60 miljoner kronor om året i statsbidrag till cancervården, och vi kommer dessutom behöva skjuta till mer pengar från regionen. Det är klart att barn som drabbas av cancer ska få en god hälso- och sjukvård med en hög kvalitet och ett gott omhändertagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristande barncancervård

Mer i ämnet