Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra har sedan tidigare satt upp ett provtagningstält med tre platser för tidsbokade besök. Foto: SVT

Sahlgrenska gör det lättare för provtagning av coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska Universitetssjukhuset utökar möjligheten för provtagning vid misstänkt infektion av coronavirus genom hembesök. Det uppger Sahlgrenska i ett pressmeddelande.
– Det här utökar vår kapacitet för provtagning ännu mer, säger Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef till SVT Nyheter Väst.

Nu kan personer där Sahlgrenska Universitetssjukhuset misstänker infektion av det nya coronaviruset provtas i hemmet.

Det sker enligt Sahlgrenska genom ett samarbete mellan sjukhusets ambulans- och infektionsverksamhet och då kommer specialutbildad personal att åka hem till patienter för provtagning i de fall där det bedöms lämpligt.

– Det ska vi göra på uppdrag av smittskyddsläkaren. Det handlar om enstaka personer som inte har egen bil och kan ta sig hit på ett säkert sätt, säger Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef och överläkare på Infektion till SVT Nyheter Väst.

Personer med symptom

Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef.

Det är personer som har symptom och som har varit i berörda områden, eller varit i kontakt med en person med konstaterad coronavirusinfektion som är akutella för provtagning hemma.

– Det här tycker jag är jättebra. I England har de åkt hem till patienterna under lång tid under andra epidemier. Stockholm har gjort det i några dagar och nu är det vi.

En ambulanssjuksköterska och en infektionssjuksköterska åker hem till patienten i en av ambulansens bedömningsbilar. Det är infektionssjuksköterskan som ansvarar för provtagningen och ambulanssjuksköterskan sköter transport och gör en bedömning av patientens allmäntillstånd.

– I tältet som vi har sedan tidigare tar vi cirka 30 prover om dagen. Det här utökar vår kapacitet för provtagning.

Hämtats med ambulans

Tidigare har patienter hämtats för provtagning med ambulans vilket tar tid och tar resurser som behöver användas i akuta fall.

Sedan tidigare har Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra satt upp ett provtagningstält med tre platser för tidsbokade besök och på så sätt utökat kapaciteten för provtagning som rör coronavirus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet