Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa och Emil Hasselblad berättar att insatser de har fått via SURF-teamet har hjälpt deras familj att få fungerande vardag. Foto: SVT

Sahlgrenskas sparförslag: Lägg ner BUP specialmottagning för barn med NPF-diagnoser

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Emil Hasselblad har autism och har fått hjälp av specialmottagningen i Göteborg under tre års tid. Det så kallade SURF-teamet har hjälpt honom att få fungerande vardag och lösa konflikter med kompisar och familjen. Nu riskerar specialmottagningen att läggs ner.

– Det är väl bra att de kan kanske spara pengar men det finns ju andra sätt att göra det än att lägga ner ställen som hjälper folk, säger han.

SURF är en specialistenhet inom barn- och ungdomspsykiatrin BUP som hjälper barn med svårare neuropsykiatriska diagnoser.

Nu kan enheten läggas ner när BUP vid Sahlgrenska Universitetssjukhus ska spara pengar. Emil Hasselblad är en av patienterna som kommer att återföras till vanliga öppenvården.

Nedskärningar på Sahlgrenska

– Jag har testat en annan BUP-mottagning innan men man fick inte direkt någon bra hjälp där, säger han.

Kan läggs ner

Förslaget att lägga ner SURF-teamet väntas leda till att några miljoner kronor sparas. Ledningsgruppen på BUP Sahlgrenska Universitetssjukhus ska ta beslutet inom kort.

Då kan Emil och ytterligare cirka 40 barn till bli av med de speciella insatserna.

– Den enheten kommer vi att avveckla och de patienterna kommer att tas om hand av BUP:s öppenvård som de alltid har gjort innan, säger Marie Carlsson, verksamhetschef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patienterna som idag får hjälp via SURF-teamet kommer att återföras till öppenvård enligt Marie Carlsson verksamhetschefen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg. Men förslaget får kritik av facket. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskärningar på Sahlgrenska

Mer i ämnet