Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inget mer att skära ner på”, säger läkarförbundets ordförande Hanna Kataoka om att Sahlgrenska universitetssjukhuset nu ska spara ännu mer pengar. Foto: Manu Royer/SVT

Hundratals sparåtgärder i nedskärningar på Sahlgrenska sjukhuset – 90 miljoner från psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet av de hundratals sparåtgärder Sahlgrenska ska genomföra är fortfarande hemliga. De första siffrorna som bekräftats är 90 miljoner som ska tas från psykiatrin – vilket oroar läkarförbundets ordförande Hanna Kataoka.

– Det finns inget mer att skära ner på, säger hon.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset dras med ett historiskt stort budgetunderskott för 2024. Nu ska sjukhuset skära bort 1,7 miljarder från sin budget – vilket motsvarar runt 2000 av totalt 17 000 tjänster.

Hemlig lista med åtgärder

Det handlar enligt Aftonbladet om ungefär 900 sparåtgärder som sjukhuset ska genomföra för att få budgeten i balans. Punkterna är dock ännu inte offentliggjorda och åtgärderna varierar i omfattning.

Nedskärningar på Sahlgrenska

– Vi väntar på att ledningen och styrelsen ska säga exakt vilken vård det är vi inte längre ska utföra, säger läkarförbundets ordförande Hanna Kataoka.

Hon delar också uppfattningen om listans omfattning.

– Jag gissar på ett tusental punkter, säger hon.

Kan inte spara sig ur krisen

Ordföranden för Sahlgrenskas styrelse, Cecilia Dalman Eek (S), uttrycker också oro. Hon menar att regeringen behöver bidra mer.

– Det kommer inte gå enbart genom att vi sparar, vi kommer inte kunna beta av de köer vi redan har och för att klara det måste vi få mer pengar från regeringen, säger hon.

Tror du att det kommer ske inom en snar framtid?

– Jag hoppas verkligen att någon drar upp Ulf Kristersson ur sin ideologiska skyttegrav för han verkar ju ha somnat, han följer detta noga men gör ingenting, säger hon.

Sahlgrenskas direktör, Boubou Hallberg, svarar i ett mejl till SVT på frågan om hur han ser på personalens oro.

”Jo, medarbetare ska vara involverade i förändringsarbetet – det gäller på hela sjukhuset. Förslag till åtgärder som inte är lämpliga att genomföra kommer inte att genomföras. Men faktum kvarstår – sjukhuset behöver sänka sina kostnader.”

SVT Nyheter Väst har sökt statsminister Ulf Kristersson (M) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i två dagar utan framgång. Acko Ankarberg Johansson kommer under söndagen den 11 februari att medverka i SVT:s Agenda och debattera nedskärningarna inom vården med förra sjukvårdsministern Lena Hallengren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskärningar på Sahlgrenska

Mer i ämnet