Här tas strokepatientens propp ut på 19 minuter – Sahlgrenska snabbast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Strokepatienten kommer in med ambulans 09.37 en höstmorgon. 19 minuter senare är blodproppen som kunde förstört ett helt liv bortplockad. Här är bilderna inifrån operationssalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset där man är snabbast i landet på så kallade trombektomier.

– Vi har aldrig varit så snabba som i dag, säger överläkaren Dennis Dunker.

Starta klippet för att följa med in i operationsalen – se hur sättet man behandlar stroke på har revolutionerats de senaste sex åren.

Proppen dras ut mekaniskt ur strokepatientens hjärna med hjälp av olika verktyg. Sahlgrenska i Göteborg är i dag det sjukhus i Sverige som gör flest trombektomier, ungefär 300 om året.

Sedan 2015 har Sahlgrenska jobbat intensivt för att få ner behandlingstiderna vid stroke. Då tog det omkring fyra timmar från det att ambulansen lämnade patienten på sjukhuset tills dess proppen var borta. Nu är snittiden ungefär en timme.

– Generellt sett är vi snabba i landet, inte minst här på Sahlgrenska. I världsklass kan man säga, säger Annika Nordanstig, neurolog.

En av nycklarna är att ambulansen inte längre lämnar patienterna på akutmottagningen, utan direkt på röntgen. Dessutom tränar personalen regelbundet på arbetsmomenten för att kapa minuter där det går.

– Det viktigaste är att vi är ett bra team, säger Dennis Dunker, kirurg på interventionsavdelningen.

Trombektomier

Sedan 2015, när rapporter visade hur effektiv behandlingsmetoden trombektomi är, har antalet trombektomier i Sverige ökat dramatiskt. Metoden har revolutionerat sättet att behandla akut stroke.

– Då handlade det mest om skadebegränsning och rehabilitering. Nu kan vi i vissa fall förhindra att skadan uppkommer, säger Dennis Dunker.

Minuter spelar roll. En timmes fördröjning av trombektomi innebär att effekten av behandlingen halveras. För en strokepatient kan det vara skillnaden mellan att bli hamna på vårdhem eller att vakna upp och fråga: ”Om det inte finns kaffe på det här stället!?”.

– Det är kanske då det är som mest givande. Helt plötsligt kan de röra både händer och fötter, säger Ebba Larsson, sjuksköterska på interventionsavdelningen.

Detta är stroke

  • En blodpropp eller en blödning i hjärnan. Leder till syrebrist i hjärnan och hjärnskador kan uppstå väldigt snabbt. Omkring 2 miljoner hjärnceller beräkas dö varje minut vid en stroke. Var 17:e minut drabbas någon av stroke i Sverige.  
  • Två behandlingar vid akut stroke: Propplösande behandling – trombolys, och trombektomi. Vid en trombektomi går man in med en kateter i ljumsken och drar ut blodproppar ur hjärnan med hjälp av olika verktyg.  
  • Trombektomier har gjorts sedan 1990-talet, men behandlingens effektivitet slogs fast först 2015 i olika forskningsrapporter. Då såg man att trombektomier som tillägg till trombolys ger dubbelt så bra resultat. Fler personer slipper särskilda boenden och behovet av hemtjänst minskar. Samhällsbesparingen är på 400 000 kronor per trombektomi.  
  • Sedan 2015 har Sahlgrenska i snitt minskat tiden från det att ambulansen lämnat den som drabbats av stroke på sjukhuset till dess att proppen är borta från fyra timmar till en timme.  
  • Varje timmes väntan innan trombektomi halverar effekten av behandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.