Hör Saida Hussein (S) berätta om sorgen i klippet ovan. Foto: Tomas Singer/SVT

Saida Hussein (S) om dödsskjutningen: ”Föräldrar ska inte begrava sina barn”

Uppdaterad
Publicerad
I mars 2020 sköts en 16-årig pojke till döds i Länsmansgården och en tjej i tonåren skottskadades. Saida Hussein (S) är ersättare i kommunfullmäktige och kände pojken som miste livet.

– Som förälder ska man inte behöva begrava sitt barn, man ska uppfostra barnet så gott man kan, säger hon.

Klockan var 22.14 på onsdagskvällen när polis larmades till Länsmansgården i Biskopsgården. På plats hittades två skadade personer, de båda fördes till sjukhus men vid midnatt meddelade polisen att en 16-årig pojke avlidit av sina skador.

”Föräldrar ska inte begrava sina barn”

Samma dag som skjutningen ägde rum hölls det en minnesstund hos pojkens familj. En av dem som var på plats är Saida Hussein (S).

– Jag har känt honom sedan han var liten och jag har skjutsat honom till fotbollsmatcher. Det är hemskt. Föräldrar ska inte behöva begrava sina barn, de ska uppfostra dem, säger hon.

Hur ser du på utvecklingen i Biskopsgården, det har ju inträffat flera dödsskjutningar tidigare?

– Vi har blivit trötta på kriminaliteten här, därför har vi engagerade mammor som nattvandrar varje kväll. Pojkens mamma var en av dem som var engagerad för att göra stadsdelen säkrare, säger Saida Hussein (S).

”Borde satsa mer på ungdomar”

Saida Hussein har under många år arbetat för att minska segregationen och förbättra villkoren för boende i Biskopsgården.

– Just nu skär politikerna bara ner på skola och fritidsgårdar och det blir jobbigt för ungdomarna, säger hon.

Du sitter ju med i kommunfullmäktige, vad borde ni göra för att detta inte ska inträffa igen?

– Vi borde satsa mer på skolor och fritidsgårdar, vi borde satsa mer på ungdomarna. Vi ska inte begrava våra ungdomar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer