Fyrverkerierna har ställts in efter en rekommendation från räddningstjänsten. Foto: Joakim Nyvall/TT

Säkerhet och trygghet inför årets Fallens dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig slutet på juli och därmed är det dags för Fallens dagar i Trollhättan, en av Sveriges största gratisfestivaler. Omkring 100 000 personer väntas besöka festivalen. Men de välkända fyrverkerierna som brukar avsluta festen uteblir, på grund av vädret.

Sedan 1959 har Fallens dagar funnits. Det är numera Sveriges äldsta stadsfestival. Under hela året har bland annat Marcus Rudström arbetat med festivalen och nu är dagen här.

Omkring 100 000 personer väntas besöka festivalen från fredag till söndag.

– Vi riktar in oss på barn och familjer där det ska finnas en hög igenkänning med musik som alla ska kunna ta till sig. Vi har hittat ett koncept som fungerar bra och tilltalar vår publik samtidigt som vi alltid försöker ha nya artister med oss, säger säger Marcus Rudström, arrangemangsansvarig för Fallens dagar.

I år kommer artister som The sounds, Takida, Sigrid Berntsson och Uno Svenningsson uppträda.

Inga fyrverkerier

Något som skiljer sig från tidigare år, på grund av det torra och värma vädret, är att festivalen inte kommer att avslutas med några fyrverkerier i år.

– Fyrverkerier är något vi gör varje år, men har ställt in i år på grund av brandrisken och eldningsförbudet. Det var räddningstjänsten som avrådde oss starkt från att skjuta fyrverkerier, så vi följer så klart deras rekommendation, säger han.

”Säkerhet och trygghet”

Under förra året rapporterade flera medier om sexuellt ofredande på Fallens dagar, något som arrangören har jobbat mycket med att förebygga inför årets festival.

– Säkerheten och tryggheten är det viktigaste av allt. Det är mycket människor i omlopp men vi har ett nära samarbete med polisen och räddningstjänsten. Vi arbetar i förebyggande syfte och har tagit fram en bra plan i samråd med polis, men hur är ingenting vi går in på. Man måste se till vad det är för publik på olika konserter och vilken publik som kan vara en riskpublik, så gör vi bedömningar därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.