Peder Englund. Foto: SVT/P4 Sjuhärad

Säkerhetschefen: ”Oerhört påfrestande för medarbetarna i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de femton bilar som brann i lördags i Borås tillhörde kommunen. En av bilarna stod intill ett äldreboende vilket dessutom kunde ha orsakat en brand i byggnaden.

– Det är ytterst allvarligt att man inte förstår konsekvenserna av det här, säger kommunens säkerhetschef Peder Englund.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om bilbränderna i Borås i lördags. Sju av bilarna var kommunens och användes bland annat av hemsjukvården.

– Det är bedrövligt och eländigt att det här sker. Dels för att det är stora värden som förloras men även att de här bränderna kan sprida sig till boenden och lägenheter, säger Peder Englund, avdelningschef på centrum för kunskap och säkerhet i Borås stad.

Brann intill ett äldreboende

En av bilarna som brann stod nämligen intill ett äldreboende. Ingen av personalen eller de boende ska ha skadats i samband med händelsen, men enligt Peder Englund fick vissa flyttas inom boendet på grund av röken.

– Jag har inte fått några signaler från att det ska ha blivit jätteoroligt på boendet. Men visst, det kom ju massa brandbilar och blåljus som säkert påverkade.

LÄS MER: Minst 15 bilar brann i Borås – kan vara protest mot polisen

Flera i personalen har däremot känt sig oroliga.

– Det här skapar en stor oro bland medarbetare som jobbar i dessa miljöer. Alla tar åt sig olika men det klart att personalen påverkas i högsta grad, säger Englund.

Tillsammans med bland annat polisen ska kommunen arbeta med trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. De består bland annat av att se över belysningen kring vissa områden och se till att bilarna inte står intill några fastigheter.

– Det är oerhört viktigt att vara självkritisk och ta till dig vad vi kan göra annorlunda, säger Peder Englund.

”Får motsatt effekt”

Även Tomas Stakeberg Jansson, chef för lokalpolisområde Borås, ser allvarligt på det som hänt.

– Det är olyckligt oavsett vem som drabbas. Vi ser extra allvarligt på vad som hänt när kommunala verksamheter som drabbas.

Han berättar att han förutsätter att de som begått brotten tänker om. 

– Skattepengar som skulle ha gått till det här området får istället läggas på självrisker och reperationer. Det skapar en otrygghet för de som bor i området. Att protestera mot någon oförrätt i samhället på det här sätter får bara motsatt effekt, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.