Ändrade förlossningsrutiner vid igångsättande kan vara på gång. Foto: Arkiv

Trots studie: Sahlgrenska ändrar inte vecka för igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära resultat från en studie visar att när gravida går över tiden är det säkrare för barnet att starta förlossningen i vecka 41, istället för vecka 42 ,som är vanligt i hela Sverige. I Dalarna har man redan ändrat rutinerna, men på Sahlgrenska väntar man.

Två veckor över förväntad förlossning kan man få hjälp med igångsättning. I Sverige sker detta oftast efter 42 fullgångna gravidveckor, i många andra länder sker det i vecka 41.

– Vi har ungefär 2000 igångsättningar om året. Skulle vi införa vecka 41 skulle vi landa på ungefär 3000 igångsättningar om året, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetsjukhuset, SU.

Vecka 41 säkrare för barnet

2017 startade SWEPI-studien, en nationell studie gjord av SU där 15 förlossningskliniker runt om i landet deltog för att ta reda på vad som är bäst för barn och mamma – vecka 41 eller 42.

I januari i år fick klinikerna ta del av preliminära resultat – som enligt uppgift visade att vecka 41 är säkrare för barnet.

– Det förefaller av de preliminära data vara mer fördelaktigt för barnet att man sätter igång efter vecka 41, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetsjukhuset, SU.

Sahlgrenska väntar

I Dalarna har man efter det preliminära beskedet valt att ändra sina rutiner. På SU har man valt att vänta.

– Vi har inte tryckt på startknappen ännu och det är en gemensam strategi för Västra Götalandregionens fyra förlossningskliniker, säger Nils Crona.

Vad är det som gör att ni väntar?

Vi vill se studien publicerad och analyserad så att man verkligen kan svara på frågan ”Hur stora är fördelarna. Finns det några nackdelar?”, säger Nils Crona.

De slutgiltiga resultaten från SWEPI-studien väntas komma i höst.

– Det är inte en resursfråga att vi väntar. Vi vill vara säkra, då det inte är utan komplikationer att sätta igång en förlossning, säger Nils Crona.

Utifrån det ni har sett var tror du beslutet kommer att landa?

Jag tror att vi kommer att landa i att vi kommer att sätta igång tidigare, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetsjukhuset, SU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet