Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Drömmen är ju att skapa en bogemenskap där vi lever med ett mindre fotavtryck för planeten och för oss själva”, säger Kim de Bruin. Foto: Richard Veldre/SVT

Kim sålde allt – bor på 24 kvadratmeter: ”Behöver inte äga allt”

Uppdaterad
Publicerad

Kim de Bruin tog fasta på en livsdröm när livet inte gick ihop. Hon sålde allt – och bor nu på 24 kvadratmeter i ett mikrohus.
– Man behöver inte äga allt, säger hon.

I klippet ovan får du följa med Kim in i hennes mikrobostad

Hon beställde underredet från en fabrik, resten har hon i princip gjort alldeles själv. På 24 kvadratmeter har Kim de Bruin i Grebbestad fått in allt som behövs för ett hem: kök, kamin, toalett, sov- och gästrum.

Livskris

Men vi backar bandet. Som så många andra siktade Kim de Bruin på en karriär och arbetade heltid. Men till slut gick det inte längre. Sjukskrivningarna blev fler och längre. Och till slut tog hon fasta på en livsdröm – att leva enklare med mindre utgifter.

– Jag ställdes inför ett vägval. Antingen slåss mot myndigheter och känna panik dagligen för att klara livhanken eller göra något annat. Då kom den gamla drömmen om att ”downshifta”, ställa om till ett enklare liv där jag inte behöver så mycket pengar.

Hon sålde allt och började bygga sitt mikrohus, eller Tiny house som det också kallas. Nu arbetar hon två dagar i veckan.

Markbekymmer

Att hitta en plats att ställa mikrohuset på är inte helt enkelt, och regler och lagar är inte anpassade till mikrohus-boende. Just nu står mikrohuset på en garageuppfart hos en vän.

– Jag hoppas få hjälp av kommunen med regler och tillstånd. Drömmen är ju att skapa en bogemenskap där vi lever med ett mindre fotavtryck för planeten och för oss själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer