Sällan rätt att säga nej i dörren

Publicerad

– Det ska finnas legitima skäl för att hindra någon men det kan vara svårt att dra gränser, säger Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverket.

Frågan är aktuell sedan en expedit i Göteborg ansett att en nioårig pojkes rullstol tog för stor plats.

Han fick inte vara kvar och pojkens mamma anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ett annat exempel är det ”barnförbud” som förkunnades på en skylt i ett kafé i Stockholm i våras.

– Om jag tränger mig in i ditt hem så är det olaga intrång, men när det gäller en butik så är det en plats dit allmänheten har tillträde, säger Svensk Handels jurist, Anders Thelin.

– Reglerna säger att man kan vägra en person tillträde till butiken så länge man inte diskriminerar.

En balansgång

Att stoppa någon i dörren anses befogat när det exempelvis handlar om en psykiskt sjuk människa som kan uppfattas som hotfull eller en berusad som stör.

– Det är en balansgång för butiksägarna, säger Anders Thelin.

Att vägra notoriska snattare tillträde är däremot inte möjligt. I alla fall inte ännu.

Regeringen tillsatte i fjol en utredning som ska föreslå hur handlare ska kunna stänga ute oönskade personer. Den ska vara klar i december.

Fakta: Diskrimineringsombudsmannen

  • Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Detta gör myndigheten främst genom att se till att diskrimineringslagen följs.
  • Målet för arbetet är ett samhälle där människors lika rättigheter och möjligheter respekteras — oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
  • DO bildades den 1 januari 2009 genom att de fyra dåvarande ombudsmännen mot diskriminering, JämO, DO, HO och HomO, slogs ihop.

Källa: DO (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.