Salvatore, 90 år: Personalen måste kunna bättre svenska

Uppdaterad
Publicerad

90-årige Salvatore Mustica på Lillhagsparkens äldreboende skulle gärna se att personal klarar ett språktest innan de anställs. 

– Det är inte mer än rätt. Jag har haft killar här som knappt förstod ett ord svenska, säger han. 

Hör Salvatore Mustica och äldreboendets enhetschef i klippet ovan.

Han får medhåll av enhetschefen Marie Westerlund. Hon har upplevt problemen under decennier. 

– I samband med pandemin blev det extra tydligt att många inte förstått instruktioner om skyddsutrustning, säger hon. 

Ett språktest behöver inte vara så märkligt, tycker hon: 

– Det är väl bara att säga att det är ett villkor för att jobba här. Där tror jag att vi är lite flata och borde ställa högre krav. Man behöver språket i det här jobbet!

Göra sig förstådd

Ändå har ni undersköterskor som inte behärskar svenska bra? 

– Ja, det har vi ju. Och där har vi ett arbete att göra, tillsammans med skolorna. Man måste kunna göra sig förstådd med de boende, med deras anhöriga och även kolleger emellan så att det inte uppstår missförstånd.

Bidrar till säkerhet för boende

Hon ser egentligen bara fördelar med ett test som säkerställer kunskaperna i svenska, och tror att ett sådant skulle stärka både individen och yrkesgruppen samt ge större säkerhet för de boende. 

– Och det är ju för deras skull vi finns till. I slutänden handlar det om hur vi ska kunna erbjuda en god och säker omsorg för våra hyresgäster, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.