Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När högerextrema rörelser närmar sig varandra ”kan det bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott”, enligt Klas Friberg, Säpo-chef. Foto: TT

Säpochefen om terrorhot och extremism: ”Politikerna har varit naiva”

Publicerad

Våldsbejakande extremism och terrorism är temat för en konferens i Göteborg under onsdagen och torsdagen. På konferensens första dag kallade Säpochefen Klas Friberg Sveriges politiker för naiva för att de inte gjort mer för att stoppa extremismens utveckling.

Det var under ett panelsamtal som Klas Friberg, chef för säkerhetspolisen, kritiserade politikerna. Under samtalet berättade han att ”naiviteten hos politikerna finns kvar” när det kommer till den våldsbejakande extremismen. Efter panelsamtalet bekräftade han den bilden för SVT Nyheter Väst.

Har politikerna varit naiva?

– Jag tycker att utvecklingen som vi har sett och ser tyder på att de har varit det.

Säpochefen menar att politikerna är inne på detaljnivå och försöker påverka, men inte gör de stora förändringarna som krävs.

– Vi, myndigheter och kommuner vet vad vi ska göra, men de ger oss inte de stora sakerna.

– Det blir en sådan besvärlig debatt om de ska ändra i sekretesslagen. Den orkar de inte ta i, men de orkar lägga sig i vårt arbete. Jag tycker att de borde tänka mer på att göra rätt saker.

Samverkan för att stoppa terror

Konferensen arrangeras av Polismyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgs stad och ska fungera som en uppmaning till samverkan mellan mellan polis, myndigheter, kommuner och institutioner.

– Annars kommer vi inte att komma åt de här miljöerna där människor radikaliseras till att begå terrorbrott och annan grov brottslighet, säger Klas Friberg.

Orolig för nya högerextrema terrordåd

Hoten mot det demokratiska samhället från vänster- och högerextremism och islamistisk extremism diskuterades under den första dagen.

– De här miljöerna förenas utav sina antisemitiska konspirationsteorier, så vi är nog betjänta av att kunna prata om alla miljöer samtidigt, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtsinstitutet.

Forskaren har länge arbetat förebyggande mot det högerextrema våldet. Han är rädd för att nya högerextrema terrordåd kommer att ske igen.

– Vi har en lång serie av mycket allvarliga terrordåd som har utförts av ensamagerande. De som har gjort det har framfört ett budskap i olika manifest som är väldigt snarlikt. Det är ett budskap om att det pågår ett folkutbyte, om att vita människor är hotade, att kristna är hotade och att européer är hotade.

 - Jag har all anledning att vara rädd för att det kommer att hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer