Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Karlsson från Lessebo skulle åkt till Malaga men får stanna hemma. Foto: SVT / Richard Veldre

SAS-piloter går ut i strejk – inställda avgångar från Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Efter misslyckade förhandlingar går piloter anställda på SAS ut i strejk. Nu får semestersugna resenärer på Landvetter vända om hemåt.

– Det känns tråkigt när man kört så långt och så får man beskedet precis när man parkerat bilen, säger Mathias Karlsson från Lessebo.

Vid klockan tolv under måndagen meddelade SAS att piloterna nu går i strejk. Det efter att flygbolaget och pilotfacket misslyckats med att nå en överenskommelse under förhandlingarna.

Omkring 900 piloter och 200 till 250 flygplan omfattas av strejken som påverkar 30 000 passagerare dagligen.

Företaget Swedavia Airports äger bland annat Landvetter flygplats, och Swedavias presskontakt uppmanar resenärer att ta kontakt med SAS för att ta reda på hur ens planerade resor påverkas.

– Vi försöker stötta resenärer på plats, men man ska vända sig till SAS för information, säger Peter Wärring, pressansvarig.

Flera plan inställda

Under måndagen skulle fyra SAS-flyg ha lämnat Landvetter, till bland annat Alicante och Malaga. Alicante-resenärerna hade tur, de var det sista planet som kom iväg och duckade strejken med en hårsmån. Planet till Malaga klockan 16 blev dock inställt, likaså ett plan till Köpenhamn senare under måndagen.

En av de som skulle åkt till Malaga är Mathias Karlsson från Lessebo som fick sms om att flyget ställts in på parkeringen vid flygplatsen.

– Det var tråkigt. Efter all pandemi och sånt hade det varit skönt att komma iväg, säger han till SVT inne i Landvetters avgångshall där han nu får vända om.

Under tisdagen är det sex av tio avgångar som ställs in på grund av strejken, enligt information på SAS hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.