Statsminister Stefan Löfven (S) tackar polisen Jonas Hvitfeldt efter terrordådet i Stockholm i april. Foto: TT

Satsningar på polisen temat när Stefan Löfven besöker Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns, enligt statsminister Stefan Löfven (S), inget mer ”sossigt” än att skärpa straff och satsa mer på polisen. Men några riktade lönesatsningar tänker han inte lova poliser han möter på sin miniturné på tema trygghet, brott och straff. På onsdagen besöker han Svenljunga, Kinna och Bollebygd.

– Vi vill se fler poliser och bättre villkor och därför skjuter vi till resurser, sen får myndigheten hantera det gentemot de fackliga organisationerna. Men jag noterar att polischefen också säger att högre löner är en fråga som de ser framför sig, säger statsministern.

På turnéns första dag träffar han, förutom ortsbor, även poliser i Svenljunga och Kinna och håller möte i Bollebygd.

– Det är klart det finns speciella bekymmer i storstäderna, men vi har oro ute på landsbygden för annan typ av kriminalitet än skjutningar, därför vill jag vara i Svenljunga och träffa ett antal relativt nyutbildade poliser för att höra hur de ser på yrket.

Många oroliga

Det är för många medborgare som är oroliga, säger han.

– De undrar: kommer polisen överhuvudtaget? Kan man bli utsatt för inbrott eller stöld? säger Löfven som vill ta tillfället i akt att lyssna och samtidigt förklara vad regeringen gör.

Ingenting eller inte mycket, brukar oppositionen och andra kritiker säga om vad regeringen presterar på området.

”Ska bli fler poliser”

Löfven hävdar dock att regeringen sedan dag 1 har satsat på att stärka polisen och se till att poliserna blir fler, och att straffen skärps (hittills för ett trettiotal brott). Han kan dock knappast lova att det kommer att finnas poliser överallt som har möjlighet att komma när någon kallar. Det ansvaret skjuter han över till polisledningen.

– Polismyndigheten avgör fördelningen av resurserna. Men vi skjuter till både för att det ska bli fler poliser, att de ska komma närmare och för att de ska få bättre villkor.

SVT Nyheter Väst tar rygg på statsministern under besöket i Västsverige och mer om detta på vår sajt under dagen och i kvällens sändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.