Stefan Löfven i Svenljunga. Foto: SVT

Stefan Löfven: Vi ska knäcka de internationella ligorna

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven presenterar nya åtgärder mot internationella stöldligor under sitt besök på landsbygden i Västsverige. Bland annat ska regeringen samarbeta bättre med andra länder.

Det är under en presskonferens i Svenljunga som Stefan Löfven presenterar ett nytt åtgärdsprogram. Bakgrunden sägs vara att en stor del av de så kallade tillgreppsbrotten på landsbygden utförs av internationella ligor.

Problemen sägs vara stora i hela landet.

– Den organiserade brottsligheten kommer aldrig att vinna. Vi ska knäcka den här brottsligheten, säger statsministern.

Det blir justitieministern Morgan Johansson som får i uppdrag att samordna de nya insatserna som sägs syfta till ”att göra Sverige mindre attraktivt för internationella brottsnätverk”.

Samverkande myndigheter

Senast i februari ska en åtgärdslista presenteras.

Åtgärderna kommer bland annat att handla om att polisen, tullen och kustbevakningen ska öka sin samverkan för att förhindra att stöldgods lämnar landet.

Regeringen tänker också kontakta regeringarna i ett antal östländer där ligorna ofta sägs ha sin bas. Det handlar om Litauen, Polen, Rumänien och andra baltiska länder.

– Sverige ska vara ett tryggt land, fortsätter Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.