Mathias Johannesson (M), ersättare i kommunstyrelsen på Öckerö i Göteborgs skärgård. Foto: privat/SVT

M-politikern: ”Gjort mig förbannad från första början”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett nytt centrum på Öckerö i Göteborgs skärgård upprör inte bara invånare på ön utan också politiker.

– Detta har upprört mig och gjort mig förbannad från första början, säger moderaten Mathias Johannesson.

400 bostäder, varav en tredjedel av dem ska bli hyresrätter i privat regi. Det blir verklighet i samband med att ett nytt centrum byggs på Öckerö.

– Vi hoppas att kommunstyrelsen kan fatta beslut i november eller december. Om allt går i lås med bland annat ett utbyggt eller ett nytt reningsverk, säger Jan Utbult (KD), kommunstyrelsen ordförande.

Dessa långtgående planer upprör och delar både invånare och politiker på Öckerö. Till SVT Nyheter Väst uttrycker sig Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet positiva till planerna. Dock vill Vänsterpartiet att hyresrätterna ska vara i kommunal regi, vilket inte verkar bli fallet.

– Vi är eniga med alliansen och vi har tillsammans drivit igenom att en tredjedel av alla bostäder ska vara hyresrätter så att olika typer av människor kan bo i vår kommun, säger Maria Brauer (S).

”Ett ekonomiskt intresse”

Enligt moderaten Mathias Johannesson så var det just Öckerö nya centrum som gjorde att han började engagera sig politiskt.

– Jag vet att det finns tveksamheter inom de flesta partierna. Det är inte meningen att vi ska förstöra Öckerö med att bygga så höga hus, säger Mathias Johannesson (M), ersättare i kommunstyrelsen.

Jan Ek (SD), ledamot i kommunstyrelsen:

– Det stämmer inte in på själva ö-livet och bilden av en skärgårdsmiljö att smälla upp höghus här. Max tre våningar har vi sagt, säger han.

Kristdemokraten Erica Tengroth, vars parti styr i kommunen, säger:

– Jag tycker att man ska följa skärgårdsbebyggelsens former i stället för att sikta på höjden. Det finns ett stort ekonomiskt intresse i det här och det är inte alltid det bästa att låta ekonomin styra, säger Erica Tengroth, (KD), ledamot i bygg- och miljönämnden.

SVT Nyheter Väst har även sökt Liberalerna men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.