Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När bussen anlände till Stora Ekeberg i Skara med 16 ukrainska flyktingar så vägrade hälften att kliva av. Foto: Privat

Tumultartade scener på Stora Ekeberg – vakter släpar flykting från buss

Uppdaterad
Publicerad

En vakt som håller fast en ukrainsk flyktingkvinna och försöker tvinga av henne av en buss. Filmen från flyktingboendet Stora Ekeberg i Skara har fått Migrationsverket att göra en polisanmälan.

Under onsdagen kom ukrainska flyktingar med buss från Örebro till flyktingboendet Stora Ekeberg i Skara. Men väl framme visade det sig att ett missförstånd hade skett. Flyktingarna trodde att de skulle åka till Restad Gård i Vänersborg. Flera av kvinnorna vägrade därför att gå ur bussen. Något som P4 Skaraborg var först med att berätta.

– De ville egentligen inte ens lämna Örebro från början. Flera andra flyktingar har vittnat om problem med värme och varmvatten på Stora Ekeberg och deras besvikelse var därför stor, säger Murad Artin som är vänsterpartistisk kommunpolitiker i Örebro och ordförande för den lokala Ukrainagruppen.

Tillkallar vakter

När de ukrainska kvinnorna vägrade gå av tillkallades vakter.

– Jag tycker det är förskräckligt. De har upplevt krig och kommer hit traumatiserade. Att i det stressade läget släpas av en buss av en vakt är inte okej, säger Murad Artin.

Polisanmäler vaktbolaget

De ukrainska flyktingarna vågar inte ställa upp på intervjuer av rädsla för repressalier. Migrationsverket har under torsdagen agerat efter att ha sett filmen.

– Vi har polisanmält vaktbolaget. Jag blev illa berörd när jag såg det. Om det som visas på filmen stämmer så är det oacceptabelt. Vi vill att det utreds, säger Bertil Claesson som är enhetschef på Migrationsverket i Region Väst.

Stämmer den ukrainska bilden att Stora Ekeberg har problem?

– Det har inte kommit till min kännedom att det finns brister på boendet.

Platschefen på flyktingboendet tycker att händelsen har förstorats upp.

– Man kan inte ställa till med en scen på det viset som dessa kvinnor gjorde. Att belägra en buss är inte okej. Den behövde åka vidare och de satt i den flera timmar och vägrade gå ur. Vi försökte prata och ha en god dialog innan vakterna gick in, säger David Strid på Stora Ekeberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet