Foto: TT

Ny studie: Metoden som kraftigt minskar dödligheten i prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar vilken skillnad det skulle kunna göra om man införde allmän screening för prostatacancer. Av 20.000 män som forskarna följt under drygt 20 år dog betydligt färre i sjukdomen om de testades regelbundet.

Männen var mellan 50 och 64 år när studien inleddes i Göteborg. Hälften lottades till en grupp som vartannat år fick ta ett blodprov. Om förhöjda PSA-värden upptäcktes togs därefter cellprov.

I dag har 300 män som deltagit i studien dött i prostatacancer. Men av dem som screenades var dödligheten 30 procent lägre.

– Den här forskningen är viktig eftersom den visar på långtidseffekterna av ett organiserat screeningprogram i Sverige, konstaterar överläkare Maria Frånlund i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin. 
 

Svårt att kissa innebär lägre risk


I dag finns inget allmänt program för screening. Enligt Socialstyrelsen överväger de negativa konsekvenserna med PSA-test nyttan, eftersom det finns risk för överdiagnostik och överbehandling. Studien visar dock att PSA-nivån vid första screeningtillfället har stor betydelse för risken att få cancer i framtiden. Det visade sig även att män som har svårt att tömma blåsan när de kissar hade lägre risk för prostatacancer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att upptäcka prostatacancer – håll koll på strålen

PSA-screening

Visa

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som finns i sädesvätskan. PSA gör att spermierna blir rörligare.

En liten mängd PSA finns också i blodet och det är den halten som mäts med ett PSA-prov.

En förhöjning av PSA-värdet beror på godartad prostataförstoring eller prostatacancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer