Männen var mellan 50 och 64 år när studien inleddes i Göteborg. Hälften lottades till en grupp som vartannat år fick ta ett blodprov. Om förhöjda PSA-värden upptäcktes togs därefter cellprov.
I dag har 300 män som deltagit i studien dött i prostatacancer. Men av dem som screenades var dödligheten 30 procent lägre.
– Den här forskningen är viktig eftersom den visar på långtidseffekterna av ett organiserat screeningprogram i Sverige, konstaterar överläkare Maria Frånlund i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.
Svårt att kissa innebär lägre risk
I dag finns inget allmänt program för screening. Enligt Socialstyrelsen överväger de negativa konsekvenserna med PSA-test nyttan, eftersom det finns risk för överdiagnostik och överbehandling. Studien visar dock att PSA-nivån vid första screeningtillfället har stor betydelse för risken att få cancer i framtiden. Det visade sig även att män som har svårt att tömma blåsan när de kissar hade lägre risk för prostatacancer.
PSA-screening
PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som finns i sädesvätskan. PSA gör att spermierna blir rörligare.
En liten mängd PSA finns också i blodet och det är den halten som mäts med ett PSA-prov.
En förhöjning av PSA-värdet beror på godartad prostataförstoring eller prostatacancer.