Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Västsverige och Heikki Klaavuniemi, ordföranden för Sverigedemokraterna i Munkedal. Foto: Liberalerna/Sverigedemokraterna

SD i Munkedal: ”Nordkoreanskt att ens hota med uteslutning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den politiska vändningen i går kväll, då hotet om att utesluta två ledamöter i Munkedals kommunfullmäktige drogs tillbaka, reagerar nu ordförande för Sverigedemokraterna i Munkedal.
– Det är väldigt nordkoreanskt och en örfil mot demokratin att ens hota med uteslutning, säger Heikki Klaavuniemi, (SD).

Det var efter ett möte under lördagen som Liberalerna i Västsverige vände och drog tillbaka hotet om att utesluta två ledamöter i Munkedal eftersom Liberalerna där gjort uppgörelser med Sverigedemokraterna.

Nu är det hotet alltså bortblåst och frågan är varför?

– Vi har hittat en väg framåt i den här processen som vi i förbundet och förbundsstyrelsen är nöjda med så därför har vi dragit tillbaka vårt beslut om en automatisk uteslutning av två medlemmar. Vår varning kvarstår ju fortfarande, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Västsverige, till SVT Nyheter Väst.

Starkt kritisk

När SVT Nyheter Väst når ordföranden för Sverigedemokraterna i Munkedal Heikki Klaavuniemi befinner han sig på en båt från Finland. Och han är glad över att hotet dragits tillbaka men samtidigt starkt kritisk till det som hänt.

– Det är djupt beklagligt och väldigt nordkoreanskt och en örfil mot demokratin att ens hota med en uteslutning, säger han.

Varför tror du att L drar tillbaka hotet?

– Det tyder på att de pratat omkring bland liberalerna ute i landet och kanske med partiledningen och därför kommit på bättre tankar, säger Heikki Klaavuniemi, SD.

Har ni  i Liberalerna fått tillsägelser uppifrån?

– Nej det har vi inte. Det här är en fråga som vi  äger från förbundets sida för Liberalerna i Västsverige. Det här är en intern process och personärenden och den processen är inte klar så jag vill inte säga någonting mera nu, säger Pär Gustafsson.

Hör i klippet vad de båda säger om vändningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer