Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild för bild: Så tar sig tjuvarna in på byggen i Göteborg och stjäl dyr utrustning – under byggarnas fikarast. Foto: Polisen/SVT

Se fräcka stölden av lasermätare vid bygge i Göteborg – mitt under morgonrasten: ”Som ett smörgåsbord”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fikarast vid bygget av det nya polishuset i Backa i Göteborg. Då slår tjuvarna till – mitt framför övervakningskameran.

– De är totalt orädda, säger byggföretagaren Johan Wrennmark, när han får se bilderna.

I klippet ser du den fräcka stölden – och hör analysen från byggföretagaren.

Under hösten 2023 har en stöldvåg drabbat ett tiotal byggarbetsplatser runt om i Göteborg, visar SVT:s kartläggning.

Det handlar om avancerade mätinstrument med laserteknik, så kallade totalstationer, ofta värda uppemot en halv miljon kronor styck.

Vid flera tillfällen har stölderna fångats på bild av övervakningskameror. Ett exempel syns i klippet ovan – stölden från bygget av det nya polishuset i Backa i Göteborg.

Västlänken drabbad av stölderna

I september stals totalstationer från två av NCC:s projekt vid Västlänken – med fyra dagars mellanrum.

– Det kan orsaka avbrott i verksamheten och medföra kostnader i varierande utsträckning. Arbetet pågår som vanligt, vi jobbar ständigt med förbättringar kring säkerheten, skriver NCC:s presstjänst i ett mejlsvar.

Teorin: Stöldgodset förs utomlands

Polisen säger till SVT att en teori är att de stulna laserinstrumenten förs utomlands. Tidigare utredningar har visat hur stulna mätinstrument kopplat upp sina gps:er i de baltiska länderna, enligt polisen.

– Samt att mätstationer anträffats i bland annat Rumänien vid tillslag mot fastigheter, skriver Marcus Lindh, samordnare vid regionala brottssamordningen i Väst, till SVT.

SVT visade filmen på stölden från bygget i Backa för Johan Wrennmark, själv byggföretagare sedan många år, och frustrerad över stölderna från byggarbetsplatserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En maskerad man plockar bort en totalstation från bygget av Västlänkens delprojekt Centralen – natten till den 11 september 2023. Foto: Övervakningskamera

SÅ FUNGERAR EN TOTALSTATION

En totalstation är ett elektroniskt mätinstrument som mäter vinklar och avstånd med hög precision. Totalstationer används vid byggprojekt, anläggning och lantmäteri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.